FOTO: InfoBijeljina

Suficit od devet miliona KM ostvario je u prošloj godini sektor peradarstva u BiH, jer je uvoz iznosio 39 miliona KM, a izvoz 48 miliona KM, pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH i projekta "Farma dva" koji sprovode Švedska i USAID.

Podatak je ovo koji je juče istaknut na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene za sektor peradarstva, gdje je naglašeno da je pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila 123 odsto.

Feđa Begović, zamjenik šefa projekta "Farma dva", istakao je da je ipak prošlogodišnji izvoz u ovom sektoru u odnosu na 2018. godinu smanjen za 12 odsto, dok je uvoz ostao skoro nepromijenjen.

"Izvoznici u BiH su uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM, ali je ova godina zbog obustave izvoza na Kosovo rezultirala padom izvoza od 12 odsto, odnosno 6,5 miliona KM", rekao je Begović.

Ističe da je ovo jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije.

"Odlični izvozni rezultati zabilježeni su i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 miliona KM, u poređenju sa uvozom od tri miliona KM. Treba napomenuti da uvozimo uglavnom oplođena, dok izvozimo konzumna jaja, tako da na jedno uvezeno, BiH izveze osam konzumnih jaja", rekao je Begović.

On kaže da ovo ilustruje i spremnost za izvoz na EU tržište u ovoj kategoriji, što je jedina dozvola koja BiH nedostaje u ovom sektoru, a na čemu će se raditi u ovoj godini.

U strukturi izvoza i dalje dominiraju prerađevine od mesa sa 66 odsto od ukupnog izvoza, nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 21 odsto ukupnog izvoza, te jaja sa 10% i živa perad sa tri odsto.

Najviše uvozimo meso peradi - 59 odsto, zatim prerađevine od mesa peradi 20%, živu perad 15% i jaja šest odsto od ukupnog uvoza.

Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH, rekla je da su tokom prošle godine nakon odobrenja za izvoz peradi iz BiH u EU realizovane i prve pošiljke.

"Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega nekoliko mjeseci prešla 600.000 KM", rekla je Muhamedagićeva.

Nedžad Biberović, direktor izvoza u grupaciji "Akovi", naglasio je da je ova kompanija spremna za tržište EU, a da su ovih dana izvezli i prve količine u Švedsku.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS, rekao je da već duži period imaju pozitivan trgovinski bilans s inostranstvom, tako da se u ovom sektoru znatno više izvozi, nego što se uvozi u BiH.

"Konkurentni smo cijenama ovdje, tako da se trgovcima i ne isplati da uvoze. Uglavnom se uveze nešto što ovdje nedostaje za preradu mesa i slično. Što se tiče piletine i prerađevina, cijene su niske i konkurentne pa se ne isplati nikome da uvozi, a i kvalitet je zadovoljavajući", rekao je Rakić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )