FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini je danas na gradskom groblju Pučile obilježena 31 godina od bitke za Banj brdo u kojoj su poginula 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske, a ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona potpukovnik Borivoje Đokić rekao je novinarima da je na Banj brdu podnesena velika žrtva za odbranu Srba u ovom dijelu Republike Srpske.

- Na današnji dan prije 31 godinu branili smo oko 3.000 srpskih stanovnika u tom dijelu srpske teritorije, gdje smo bili stacionirani, ali na moju jedinicu je izvršen napad. Sjećamo se žrtava svake godine i ne smijemo ih nikada zaboraviti – naveo je Đokić.

 
Danijela Simeunović, čiji je otac Slavko jedan od 33 poginula borca na Banj brdu, kaže da su ovi borci platili najskuplju cijenu za Republiku Srpsku.
 
- Dolazim ovdje trideset i prvi put. Ne mogu reći da sam ponosna, ali sam sigurno zahvalna, jer su nam moj otac i njegovi saborci podarili slobodu i mir koje danas živimo – istakla je Simeunovićeva.

 
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić naglasio je da je današnji pomen žrtvama sa Banj brda opomena svim Srbima da se ujedine i sačuvaju Republiku Srpsku za buduće generacije.
 
- Iz svega ovoga moramo izvući istorijske pouke za srpski narod, jer svjedoci smo da se naša stradanja od strane nekih gotovo podrazumijevaju, dok stradanja drugih nazivaju genocidom, a srpski narod prozivaju za zločinački. To ne smijemo dopustiti – poručio je Ostojić.

 
Godine 1993, 21. aprila, snage takozvane Armije BiH napale su položaje Druge majevičke brigade i pritom ubile 33 borca Vojske Republike Srpske.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )