FOTO: InfoBijeljina.com

BEOGRAD - Svi granični prelazi Srbije, koji su otvoreni danas, funkcionišu u uobičajenom režimu, a vrše se standardne granične provjere, koje u skladu sa zakonom, između ostalog, mogu obuhvatiti i provjeru uslova za ulazak stranaca, saopštila je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

To podrazumijeva vjerodostojnost navoda u vezi mjesta polaska, mjesta namjeravanog boravka, svrha putovanja, povratak u državu porijekla, tranzit do treće države u kojoj je garantovan prihvat, potrebna novčana sredstva i drugo.

U skladu sa jučerašnjom odlukom Vlade Srbije, više nije potrebna dozvola za ulazak domaćih, ni za ulazak stranih državljana u Srbiju, nego se, umjesto ranijih mjera izolacije i PCR testa na virus korona, prilikom pasoške kontrole svima koji ulaze u Srbiju uručuje pismeno obavještenje, odnosno zdravstveno upozorenje o mjerama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja bolesti kovid-19.

Svim licima kojima je prilikom ulaska u Srbiju ranije određena mjera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana /izolacija u kućnim uslovima/, a koja nije istekla, danom stupanja na snagu ove odluke, 22. maja, izrečena mjera izolacije u kućnim uslovima se obustavlja od daljeg izvršenja.

Ukoliko državljani Srbije u inostranstvu imaju potrebu za dobijanjem tranzitne dozvole pojedinih država, i dalje je obavezno da se jave nadležnom diplomatsko konzularnom predstavništvu u državi kroz koju se vrši tranzit.

U saopštenju se podsjeća na odluku Vlade Srbije da testiranje na lični zahtev počinje od 22. Maja i koštaće 6.000 dinara /50 evra/, a uplaćuje se na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na veb-sajtu https://covid19.rs/ , kao i na veb-sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Termin za testiranje građani mogu zakazati telefonom, pozivom na broj 011/362-0000.

Vrijeme čekanja na rezultat je od 24 do 48 časova od uzimanja brisa.

Takođe, na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla [email protected], sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vrijeme testiranja.

Pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima virusa korona koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i određene intervencije poput bronhoskopije.

Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloljetnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )