FOTO: srpskainfo.com

Ove godine su 22 studenta iz BiH bila na ferijalnom radu u Njemačkoj, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje (AZRZ) BiH koja od 2005. godine sprovodi program Ferijalnog rada studenata u ovoj državi.

Program je namijenjen studentima koji su redovni studenti univerziteta i visokih škola u BiH, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

– Za 2019. smo imali odobrenu kvotu za 150 studenata, a ukupno se na program prijavilo 57 njih. Prijave su proslijeđene u Centralni ured za posredovanje u zapošljavanju (ZAV) Savezne agencije za rad Njemačke, a od maja su počele stizati prve radne ponude za studente. Ove godine su iz ZAV-a došle 23 radne ponude, a za 22 studenta je urađeno posredovanje i oni su otišli na rad u Njemačku, dok jedna radna ponuda nije prihvaćena. Poređenja radi, u posljednjih pet godina na ferijalni rad je odlazilo godišnje između 15 i 50 studenata, a taj broj, prije svega, zavisi od broja dostavljenih radnih ponuda iz ZAV-a, te od broja studenata koji na kraju prihvate ponuđene poslove – kaže direktor ove agencije Muamer Bandić.

Naglašava da je dosadašnja praksa pokazala da dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade u Njemačkoj putem ovog programa, a ostave dobar utisak kod poslodavaca, u narednim godinama nastavljaju ići na sezonski rad u Njemačku na način da ih direktno kontaktiraju poslodavci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )