FOTO: null

Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova, zapisao je u eseju "Mostovi" Ivo Andrić.

Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je naš jedini nobelovac, opčinjen mostovima, opisao u vanvremenskom romanu "Na Drini ćuprija", ponovo je otvoren za posjetioce. Ovih dana završena je rekonstrukcija, most je osvijetljen i dostupan građanima Višegrada i turistima. "Nezavisnim" su to potvrdili iz opštine Višegrad, ali rečeno je i da će svečano otvaranje rekonstruisane ćuprije biti tek u narednim danima.

U sklopu radova na staroj ćupriji, koji su trajali od aprila 2013. godine, zamijenjeni su oštećeni blokovi od sedre, na rampama između kamenih blokova postavljena je metalna ograda, očišćeni su stubovi, na kapiji je postavljena česma i slično.

Vrijednost radova iznosila je oko pet miliona evra, a sredstva je obezbijedila turska razvojna agencija "Tika", dok je radove izvela turska građevinska firma "Er-Bu", koja je bila angažovana i na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

"Mostovi su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo", kaže dalje Andrić u svom eseju. To "tajno i zlo" događa se zapravo oko mostova, a oni su, nastavlja Andrić, samo nijemi svjedoci. Tako je i ovaj na Drini ostao trajni svjedok života dječaka Bajice Sokolovića, koji je u vremenu danka u krvi postao veliki vezir Mehmed-paša Sokolović. Most na Drini njegova je zadužbina, a u periodu od 1571. do 1577. gradio ga je tada najčuveniji arhitekta Osmanskog carstva Kodža Mimar Sinan. Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek-djelo tadašnjeg graditeljstva, stoga je i danas jedan od šest mostova u svijetu koji je pod zaštitom UNESCO-a.

 "Naposlijetku, sve čim se ovaj naš život kazuje - misli, napori, pogledi, osmesi, reči, uzdasi - sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju, i na svakoj tek dobiva svoj pravi smisao. Sve to ima nešto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao. Jer, sve je prelaz, most čiji se krajevi gube u beskonačnosti, a prema kom su svi zemni mostovi samo dečje igračke, bledi simboli. A ava je naša nada sa one strane", Andrićeve su riječi na koje nije zgoreg posjetiti sada kada Višegrađani ponovo preko čuvene ćuprije prelaze Drinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )