FOTO: blic sport

Na današnji dan reprezentacija Srbije osvojila treću uzastopnu titulu Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Evropsko prvenstvo u vaterpolu - Beograd 2016. je 32. izdanje ovog takmičenja. Održano je u Beogradu, glavnom gradu Srbije, od 10. do 23. januara. Branilac titule je reprezentacija Srbije.

Zlatnu medalju je osvojila reprezentacija Srbije, srebrnu reprezentacija Crne Gore, a bronzanu reprezentacija Mađarske.

Takmičenje je pomjereno u januar zbog Ljetnih olimpijskih igara 2016. Ovo je bio prvi put da je na Evropskom prvenstvu učestvovalo 16 reprezentacija.

Finalnu utakmicu Srbija - Crna Gora posmatralo više od 18.000 ljudi, što je rekord u istoriji tog sporta.

,,Beograd je kao domaćin postavio standarde u organizaciji vaterpolo šampionata. Naši "delfini" su ostvarili svih sedam pobeda iz isto toliko utakmica, tribine su bile krcate, a dosadašnji rekord od 11.000 navijača je oboren.
Skinuta je zavesa i kapacitet je proširen za još pet hiljada mesta na tribinama Kombank arene, pa su izabranici Dejana Savića u sjajnoj atmosferi treći put zaredom na evropskom tronu. Jasno je da im u vaterpolu nema ravnih, bar su za klasu ispred svih.

PRVA ČETVRTINA: Jedan gol Srbije, bolji početak za Crnu Goru - 1:3

Crnogorci su prvi doplivali do lopte i Vukčević je odmah iskoristio igrača više za 0:1. Prvi napad Srbije nije uspešno završen, pošto je protivnički golman Šćepanović odbranio pokušaj Prlainovića.

Sa druge strane, Aleksandar Ivović je šutem sa distance pogodio donji levi ugao i udvostrčio prednost (0:2) posle nepuna dva minuta. "Delfini" ni drugi napad nisu iskoristili, iako se Duško Pijetlović izborio za igrača više i prvo isključenje Jokića.

Konačno, posle uvodna tri minuta Milan Aleksić je probio odbranu Crne Gore "bombom" sa distance za 1:2. Srbija je i treći put zaradila isključenje, pa se Nikola Janović sa levog krila pobrinuo za 1:3.

Nije prošao ni šut Filipovića, jer je Šćepanović upisao novu odličnu odbranu, a u centru pažnje bile su sudije, Slovenac Margeta i Grk Stavridis. Prvo su Crnogorcima "svirali" faul u napadu, potom i Nikiću, pa je finale bilo prečesto prekidano.

Ostala je Srbija do kraja deonice na samo jednom golu, pošto poslednja dva napada nisu uspeli da realizuju Pijetlović i Aleksić, koji je šutirao u poslednjim sekundama.

DRUGA ČETVRTINA: "Delfini" se vratili u meč - 3:4

Odličan početak za naše vaterpoliste - Prlainović je sa oko šest metara, preko bloka, pogodio levi ugao za 2:3. Uspeli su Savićevi puleni da se odbrane, potom i da se izbore za dva igrača više, što je Ćuk iskoristio za 3:3.

Posle samo minut i 12 sekundi igre u drugoj deonici Srbija je uspela da izjednači i da se vrati u finale!

Stao je protivnički napad, i Branislav Mitrović je počeo sa odbranama, a prečka je zaustavila lob Filipovića i sprečila preokret sredinom deonice.

Opet smo imali dva igrača više, što ovaj put nismo iskoristili - šut Stefana Mitrovića otišao je preko gola. Istu situaciju na drugoj strani Crnogorci su rešili preko Radovića za 3:4.

Srbija nije realizovala poslednja dva napada, pošto je u prvom neprecizan bio Aleksić, a drugi nije na vreme završen, pa se otišlo na predah.

Dobro smo se odbranili na startu i onda je Dušan Mandić iz drugog pokušaja zakucao loptu u mrežu za 4:4.

Puna tri minuta je odolevala odbrana Srbije, usledilo je i treće isključenje Antonija Petrovića, ali nije prošao napad "delfina" na dva metra.

Morao je i Prlainović van bazena zbog prekršaja, što je iskoristio Darko Brguljan da vrati prednost Crnoj Gori (4:5).

Potom "delfini" nisu uspeli da kazne isključenje Mlađana Janovića, ali jesu prethodnog strelca i Filipović je opet poravano, sada na 5:5 i to 100 sekundi pre poslednje četvrtine.

Nikako nismo mogli do preokreta, nismo imali ni sreće, pošto je Darko Brguljan srećno vezao drugi pogodak za 5:6.

Da se u odlučujuću deonicu uđe bez prednosti pobrinuo se Prlainović sjajnim udarcem pod prečku - 6:6.

Poslednjih osam minuta rešiće pitanje pobednika i novog evropskog prvaka.

POSLEDNJA ČETVRTINA: Šampionski preokret Srbije

Pred poslednjih, odlučujućih osam minuta selektor Savić je zamenio golmana i mrežu Srbije čuvaće Gojko Pijetlović.

Crnogorcima je poništen gol Radovića zbog nepravilnog izvođenja faula, a onda je zablistao Miloš Ćuk - sa leve strane je poslao neodbranjivu dijagonalu za prvo vođstvo "delfina" i 7:6.

Usledila je i sjajna odbrana Gojka Pijetlovića, koja bi mogla da ubrizga preko potrebnu injekciju sigurnosti i samopouzdanja.

Braća Pijetlović su definitivno preuzela glavne uloge. Gojko je spustio rampu, dok je Duško, iako centar, sa distance sjajno poslao loptu ispod Šćepanoviću ispod ruke za 8:6.

Ruke su počele da drhte rivalu, a "delfini" su zaplivali ka velikom, šampionskom preokretu. Gocić je idealno pronašao Jakšića i naš najmlađi reprezentativac je povisio na 9:6, malo više od tri minuta pre kraja.

Rasplamsala se borba pred samu završnicu, a Crnogorci se nisu tek tako predali. Radović je bio precizan sa distance, dok je Nikola Janović smanjio na 9:8 i dramatičan finiš.

Uvukla se nervoza u oba tabora. Srpskim vaterpolistima su ukrali loptu, a na drugoj strani je Brguljan izblokiran, dok je Mlađan Janović šutirao pored gola.

Usledio je novi napad rivala koji je sjanom intervencijom i izlaskom na pet-šest metara prekinuo Gojko Pijetlović. To je raširilo krila "delfinima" i u kontri tri na jedan je Milan Aleksić zatresao mrežu za 10:8 u poslednjem minutu. "

Ovako su srpski mediji prenosili veliki uspjeh svoje reprezentacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )