FOTO: nezavisne.com

​Legendarni vozač Formule 1 Mihal Šumaher na današnji je dan 2003. osvojio šestu titulu svjetkog prvaka i postao prvi vozač u istoriji kojem je to pošlo za rukom.

Takođe, Nijemac je trofeja u Ferrariju došao nakon dramatične trke u kojoj je u završnici osvojio bod koji mu je bio potreban da potvrdi titulu.

Uoči šesnaeste i posljednje trke Šampionata Formule 1 2003. Šumaher imao je devet bodova prednosti ispred Kimija Raikonena (McLaren) pa mu je u slučaju Raikkonenove pobjede bio potreban samo jedan bod odnosno osmo mjesto.

Da bi stvari bile zanimljive pobrinula se kiša u kvalifikacijama koja je ispremješala startni poredak. Šumaher je startovao 14., a njegov jedini konkurent za titulu Raikonen bio je osmi.

Šumaher je sebi zakomplikovao trku neuspješnim pokušajem preticanja Takume Sata u BAR Hondi kada mu je otpalo prednje krilo, ali Mihael se uspio oporaviti i osvojiti bod koji mu je bio potreban.

Slavio je Rubens Barikelo ispred Kimija Raikonena i Dajvida Cultarda, a Ferrari je potvrdio titulu u konkurenciji konstruktora i tako petu godinu zaredom osvojio timsku titulu.

Šumaher postao je prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je osvojio šest titula, godinu dana nakon što je petoj titulom izjednačio učinak legendarnog Argentinca Huana Manuela Fanđa koji je pet titula osvojio u 50-im godinama – prvi 1951. i četiri uzastopna od 1954. do 1957.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )