FOTO: null

Na današnji dan, 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, poznat kao pisac bajki.

Hans Kristijan rođen je 2. aprila 1805. godine u danskom gradu Odensu, a umro 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu. Iako je napisao mnoge drame, putopise, romane i pjesme, Andersen će ostati zapamćen po bajkama. Ipak, njegova djela nisu namijenjena samo djeci nego prevazilaze kategorije životne dobi i nacionalnosti. Napisao je preko tri hiljade djela koja su prevedena na više od 125 jezika. Neke od najpoznatijih bajki Hansa Kristijana Andersena su „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Palčica“, „Mala sirena“, „Snežna kraljica“ i „Olovni vojnik“ Njegove priče poslužile su kao inspiracija za brojne balete, pozorišne predstave i filmove, a danas najveća ulica u Kopenhagenu nosi njegovo ime.

U nastavku saznajte neke neverovatne činjenice o ovom maštovitom piscu.

Zanimljivosti o Hansu Kristijanu Andersenu:
1. Andersenove priče nisu odmah bile popularne. Zapravo, trebalo je 10 godina da javnost počne da uvažava njegova djela.
2. Hans nije volio školu, a to doba opisao je kao “najtamnije i najgore” doba njegovog života.
3. Nikada se nije ženio niti je imao djecu.
4. Današnji dan proslavlja se i kao Dan dječje knjige– upravo u čast ovom piscu.
5. Imao je disleksiju i teško je naučio da čita, a nikada nije naučio da speluje sve riječi.

6. Njegov otac mu je pokazao svet bajki jer mu je često čitao “Arapske priče”.
7. Bio je hipohondar i imao je fobiju od toga da ne bude sahranjen živ. Uvijek je sa sobom nosio cjedulju na kojoj je pisalo “Samo djeluje da sam mrtav”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )