FOTO: null

Na današnji dan pre 20 godina... Dve decenije posle kultnog Eurobasketa u Grčkoj, zlatni heroji će se večeras ponovo popeti na balkon Starog dvora u 20 časova!

Na današnji dan pre 20 godina počela je era čuvenog balkona!

Na tom mestu se već dve decenije proslavljaju uspesi sportista. A počelo je sve od te Atine 1995. godine.

Na današnji dan pre dve decenije:

- Aleksandar Đorđević postao je "Sale Nacionale";

- Skandiranje "Sad si uzo trofej, Paspalje" postao je evergrin i više puta je "obrađivan" taj navijački hit (u zavisnosti od imena sportiste);

- Predrag Saša Danilović je kucao preko Arvidasa Sabonisa;

- Marčuljonis je odigrao utakmicu života, ali ga je nadmašio "Sale Nacionale";

- Litvanci su hteli da prekinu utakmicu, da odu sa terena. Đorđević i Divac su ih vratili na teren, u igru;

- Hrvati su uzeli bronzane medalje, a onda su pobegli sa podijuma. Naši su im ostavili cveće na postolju.


- PODSEĆANJE -

Reprezentaciji SR Jugoslavije nastupi na velikim takmičenjima bili su zabranjeni od početka rata širom SFRJ, pa sve do 1995, sve do istorijskog EP u Atini.

Zbog embarga, naši najbolji košarkaši na TV-u su gledali kako Hrvati, na čelu sa Draženom Petrovićem, igraju sa Drim timom finale Olimpijskih igara 1992, pa kako Nemci predvođeni Svetislavom Pešićem 1993. postaju šampioni Evrope i kako Ameri i 1994. osvajaju u Kanadi Svetsko prvenstvo.


A, onda se dogodila Atina.

"Jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri bio je onaj kada sam momcima morao da saopštim da nećemo učestvovati na Olimpijadi 1992", kaže tadašnji selektor Dušan Ivković.

"Nije nas bilo ni na Evropskom prvenstvu godinu dana kasnije, zbog embarga oduzeta nam je organizacija Svetskog prvenstva... Trebalo je održati kontinuitet, sačuvatu ekipu i zajedništvo. Igrali smo pod imenom Ol-star selekcija, na raznim novogodišnjim turnirima u Grčkoj i Španiji, a onda se javio tračak nade da bismo kroz kvalifikacije, ipak, mogli da budemo učesnici Evropskog prvenstva 1995", pamti trofejni trener.

Ostatak priče je dobro poznat. Naš tim izborio je plasman na EP, a tamo ostvario ove rezultate:

1. kolo: Grčka - Jugoslavija 80:84 *produžetak

2. kolo: Jugoslavija - Litvanija 70:61

3. kolo: Italija - Jugoslavija 74:87

4. kolo: Jugoslavija - Švedska 85:58

5. kolo: Izrael - Jugoslavija 59:72

6. kolo: Jugoslavija - Nemačka 92:79


četvrtfinale: Francuska - Jugoslavija 86:104

polufinale: Grčka - Jugoslavija 52:60

finale: Litvanija - Jugoslavija 90:96

Šampionski tim: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Dejan Koturović.

Žarko Paspalj bio je jedan od lidera ekipe.

"Neću da budem preskroman - bili smo fantastična generacija. Ta generacija je pod sankcijama doživela najteži udarac, jer nam je oduzeto mnogo medalja, a 1995. smo prvi put shvatili koliko je ljudima nedostajao uspeh kao taj što se desio u Atini. Imali smo nezaboravan doček, a balkon Skupštine postao je posle toga tradicionalni kult poštovanja svih sportskih uspeha", seća se popularni "Palja".

Na istom mestu gde su i pre 20 godina dočekani, članovi zlatne generacije pojaviće se i u četvrtak uveče. Svi će moći da ih pozdrave pod istim Balkonom, pred kojim je tog leta bilo više od 100.000 ljudi. Taj balkon se od 1995. piše sa velikim B.

Selektor Dušan Ivković takođe će u četvrtak ponovo mahnuti publici.

"Tada je i zaživeo balkon. Doček je bio kao iz bajke, nezaboravan. To su bili verovatno najbolji igrači koje sam ikada trenirao. Bila mi je čast da radim sa takvom generacijom, bez ikakvih uslova", poručio je Duda, kome je u Atini prvi pomoćnik bio Željko Obradović, danas najtrofejniji trener Evrope.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )