FOTO: null

Južnoafrički pravnik i državnik Nelson Mandela, predsednik Južne Afrike i vođa Afričkog nacionalnog kongresa i borbe protiv aparthejda u toj zemlji na jugu Afrike, došao je na svijet na današnji dan, 18. jula 1918. godine.

Nelson Mandela bio je prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. maj 1994—jun 1999). Važi za jednog od glavnih boraca u borbi protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

U mladosti je studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Godine 1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organizovalo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1963—1990).

Posle oslobađanja iz zatvora reaktivirao se u politici. Bio je cijenjen zbog svog nerevanšističkog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )