FOTO: null

Od šest multilateralnih stalnih misija BiH u svijetu, samo jedan rukovodilac zadovoljava diplomatske reference.

Kako saznaje "Glas Srpske" od sagovornika iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, riječ je o Lidiji Topić, koja predvodi misiju BiH pri EU. Nju je svojevremeno sa te funkcije smijenio bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić da bi je ponovo predložio aktuelni hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, a njegovo kolege podržale njeno imenovanje.

Što se tiče srpskih kadrova u misijama, naš sagovornik iz MIP-a kaže da nijedan ne zaslužuje da se nađe na tako visokim i odgovornim pozicijama. Sagovornik dodaje da kadrovi koji stoluju u stalnim misijama jasno govore kakva je diplomatija BiH i ističe da iako Misiju pri EU predvodi Topićeva, iskusan kadar koji već drugi put šefuje u Briselu, ni ova misija ne prolazi bez problema.

- Iako je misija i te kako važna za sve narode u BiH, već duži period u njoj nema niti jedan visoki diplomata iz Srpske. Od ukupno tri pozicije ministra savjetnika nijednu ne popunjava srpski kadar. Od 11 diplomata u misiji samo je jedan nižerangirani diplomata iz RS - kaže naš sagovornik.

BiH ima stalne misije pri Savjetu Evrope u Strazburu, pri UN u Njujorku i Ženevi, OEBS-u u Beču te dvije misije u Briselu i to pri EU i NATO-u.

Na čelu Stalne misije u Strazburu odnedavno je mladi Predrag Grgić, kadar Saveza za promjene.

- Grgića je PDP prvo predložio za ambasadora u sjedištu. Tu se zadržao samo nekoliko mjeseci i odmah je imenovan na dužnost šefa Stalne misije u Strazburu. On je, inače, sin Radovana Grgića, koji je jedno vrijeme radio kao diplomata u MIP-u, a kojeg je svojevremeno angažovala Socijalistička partija RS Živka Radišića. Grgić mlađi nema nikakvog iskustva na multilateralnim poslovima - naglašava naš sagovornik.

U Njujorku je SDS-ov Miloš Vukašinović, koji je lani zamijenio Mirsadu Čolaković.

- Vukašinović je svojevremeno slovio kao veliki pobornik politike lidera SNSD-a Milorada Dodika, ali dolaskom na vlast na nivou BiH SDS-ovca Mirka Šarovića, sa kojim je u bliskim rođačkim vezama, dobio je šansu u Njujorku. Inače, Vukašinović je karijerni diplomata u MIP-u u rangu ministra savjetnika - kaže sagovornik "Glasa" i dodaje da ta činjenica sama po sebi dovoljno govori o njegovim sposobnostima u multilaterali.

Misiju u Ženevi vodi Lucija Ljubić-Lepine, kćerka nekadašnjeg lidera HDZ-a 1990 Bože Ljubića, koji je sada blizak HDZ-u BiH.

- Ljubić-Lepina takođe je karijerni diplomata. Zaposlena je u MIP-u i ima veoma zavidan uspon u karijeri - konstatuje sagovornik "Glasa Srpske".

Interese BiH pri OEBS-u u Beču zastupa bivši načelnik Sanskog Mosta, bivši ministar razvoja, privrede i obrta i bivši potpredsjednik SDA Sanjin Halimović.

- Halimiću je misija u Beču vatreno krštenje u diplomatiji u koju se skrasio nakon niza afera koje su ga pratile tokom načelničke karijere, ali i one ministarske u vladi FBiH. Tokom protesta 2014. u Sanskom Mostu mu je zapaljena vikendica, a demonstranti su ga najviše prozivali za kriminal - podsjeća naš sagovornik.

Naglašava da je posebna priča misija BiH pri NATO-u.

- Od dvije važne misije u Briselu, ona pri NATO-u već više od godinu nema prvog čovjeka, jer bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović već treći put predlaže kandidata koji nikako da dobije zeleno svjetlo. Poznato je da je njegov prvi kandidat Sakib Forić, penzionisani pukovnik Oružanih snaga BiH, doživio debakl i prećutno dobio crveni karton od NATO-ovog glavnog sudije - otkriva sagovornik "Glasa".

Dodaje da je ista sudbina sačekala i Biseru Turković, koja je navodno sama odustala od daljih procedura, jer nije baš bila rado prihvaćena kada je riječ o NATO-u i SAD.

- Treći kandidat je Almir Džuvo, bivši prvi čovjek Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH. Prema signalima koji stižu sve upućuje na to da ni on nije po volji NATO šefovima, jer već je prošlo dosta vremena od njegovog imenovanja. Za sve to vrijeme otpravnik poslova u misiji je Nada Janković, srpski kadar iz MIP-a, koja je svojevremeno bila i ambasador BiH u Turskoj - kaže naš sagovornik.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak tvrdi da je stanje u MIP-u i DKP mreži dobro i da su u diplomatiji BiH kvalitetne diplomate.

- Stanje treba ozbiljno i detaljno sagledati, a na novoj strukturi vlasti je da pokuša promijeniti stvari i da obezbijedi bolje predstavljanje posebno srpskog naroda - rekao je član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić dodavši da je stanje u DKP mreži posljedica desetogodišnjeg djelovanja SNSD-a u institucijama BiH.

Na pitanje da li će tražiti od MIP-a da dostavi analizu stanja u MIP-u i DKP mreži da bi to pitanje razmotrilo Predsjedništvo BiH, Ivanić je rekao da će se to vidjeti i da se u ovoj instituciji svakodnevno razgovara o diplomatskim aktivnostima.

- Što se tiče pozicija one su definisane pravilima još odranije. Zna se koja ambasade pripadaju srpskom narodu i to sve ide svojim tokom - tvrdi Ivanić.

Bivši član Predsjedništva BiH iz Srpske i delegat SNSD-a Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović kaže da nerado govori o diplomatiji, ali da smatra da svi koji su u liniji odlučivanja treba svake godine da učine da se nešto popravi. Istakao je da je loša poruka ako nakon 20 godina razvoja pošaljete u diplomatiju nekoga ko stvarno nije dostojan toga.

- Zna se kako treba da izgleda diplomata. Najvažnije u tome je birati ljude koji će predstavljati BiH kakva ona jeste, da su sposobni i da su spremni da tako rade, a ne onako kako njihov politički lider kaže - istakao je Radmanović.


Konzulati

BiH ima i šest konzulata u svijetu, a na čelo pet imenovani su konzuli bez ikakvog diplomatskog iskustva.

Nacionalna struktura zaposlenih drastično narušena u korist Bošnjaka kojih ima gotovo dvostruko više nego Srba i Hrvata zajedno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )