FOTO: jutarnji.hr

Vrlo vjerovatno je da među ilegalnim migrantima pakistanskog porijekla ima i lica koja imaju kriminalnu prošlost ili su ranije bila osuđivana.

Ovo se navodi u odgovorima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na pitanja “Glasa Srpske”, čime je i zvanično potvrđeno ranije pisanje u kojem je neimenovani izvor iz vrha MUP-a iznio tvrdnju da pakistanski osuđenici na dugogodišnje kazne dolaze u BiH.

- Usljed ekonomskih i migracija iz zona zahvaćenih ratom, sigurno je da će određeni broj lica odlučiti da iskoristi tu situaciju i na taj način pokuša da izbjegne krivični progon ili eventualno izdržavanje kazne - navodi u odgovorima načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Prema njenim riječima, nemoguće je kategorično tvrditi da među državljanima Pakistana koji se u našoj zemlji nalaze kao ilegalni migranti nisu i lica koja imaju kriminalnu prošlost.

- Sva lica koja se kao ilegalni migranti nalaze u BiH, pa tako i iz Pakistana, budu registrovana od strane Službe za poslove sa strancima BiH. Prilikom registracije i obrade podataka tih lica, koje se vrše na osnovu njihovih izjava o porijeklu i identitetu, uzimaju se i biometrijski podaci koji se koriste s ciljem tačnog utvrđivanja identiteta tih lica. Skoro da niko od njih nema nikakva dokumenta koja bi poslužila za identifikaciju, a vrlo često prilikom registracije koriste i lažna imena. Prema nekim informacijama, u protekle tri godine u BiH je boravilo više od 18.000 lica pakistanskog porijekla - navodi Miljanovićeva.

S obzirom na to, ističe ona, vrlo je teško utvrditi identitet tih lica.

Na pitanje da li Ambasada Pakistana u BiH sarađuje sa bezbjednosnim institucijama u BiH kada je riječ o utvrđivanju identiteta ilegalnih migranata, ona kaže da “sigurno postoji određeni vid saradnje Ambasade Pakistana u BiH sa institucijama u BiH, u dijelu koji je odnosi na diplomatske odnose i razmjenu informacija”.

- Ali da li razmjenjuju informacije o ilegalnim migrantima i u kojem obimu, nama nije poznato. U Republici Srpskoj je formirano Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske, koje razmjenjuje sve informacije i ostvaruje saradnju sa relevantnim institucijama u BiH iz ove oblasti - kaže Miljanovićeva.

Radončić

Donedavni ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić optužio je pakistanskog ambasadora u BiH Muhameda Halida Raoa da odbija saradnju u vezi sa utvrđivanjem identiteta ilegalnih migranata.

- Ambasador je bio kod mene krajem januara i rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji, jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju - rekao je Radončić.

On je podnio ostavku zato što, kako je rekao, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, umjesto da štite interese građana BiH, favorizuju ilegalne migrante.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )