FOTO: InfoBijeljina

Razne namirnice danas će vam sigurno trebati za ručak. Ako ste bolesni osim ručka trebaće vam i lijek. Jeste li razmišljali o tome da i jedno i drugo možda nabavite na pijaci?

Za limun kažu da reguliše visok pritisak, bijeli luk se često koristi i protiv kašlja, dok korijen đumbira važi za sredstvo kojim se jača imunitet. Neki peršun ne koriste samo kao dodatak jelima već i za srce za krvne sudove.

A da postoji još dobrih stvari za zdravlje, uvjeravaju nas i prodavci. Jedna od njih je med.

„Med je zdrav prvenstveno za imunitet. Prvo nudim med i mlječ za malu djecu, trudnice i dijabetičare, još bolje od toga je sa polenom i propolisom, a najbolji je sa pergom. Perga je najbolji pčelinji proizvod prvenstveno za imunitet za djecu od četiri godine pa naviše. Ovaj miks konzumira i Novak Đoković“, tvrdi Milan Zarač prodavac meda i pčelinjih proizvoda.

Osim na pijaci mnogi zdravlje pokušavaju da pronađu upravo u prodavnicama zdrave hrane. Tu, kako navode, mogu da se pronađu razni proizvodi korisni za očuvanje zdravlja – čajevi, recimo virak je odličan za hormonski disbalans, petrovac protiv cista...

Ipak sami ne možemo baš sve zaliječiti, a ljekari upozoravaju da nekad i ne pokušavamo. U razgovoru sa doktorkom saznajemo da postoje pravila kada se možemo sami liječiti kod kuće, ali i slučajevi kada to ne treba pokušavati.

Ukoliko imate visoku temperaturu, pojačano mokrenje, problem sa stolicom, jake bolove obavezno treba da se javite ljekaru.

Ono što možete prirodnim putem liječiti jesu virusne infekcije jer u tim slučajevima ni ljekari ne prepisuju lijekove, već upućuju na prirodne preparate.

Kod akutnih infekcija disajnih puteva definitivno pomažu preparati sa medom i propolisom. Takođe pomažu svježe voće i povrće koje je bogato visoko aktivnim vitaminom Ce, pomažu i naši domaći čajevi.

U to se uvjerila i Ivana Vasiljević majka troje djece. Sa prvim djetetom je i za najmanju prehladu odlazila kod ljekara, a danas sve troje liječi prirodnim putem.

„Recimo ako mi dijete kašlje, ono što smo najčešće davali i što daje razultate je crni luk sa medom uveče ja njima nasjeckam crnog luka prelijem medom ujutru je spreman sokić da kažem ja to njima dajem u toku dana na kašičicu malo oni to svi vole, svi piju“, istakla je ova mama.

Iako na interenetu postoje različiti recepti za liječenje čak i najtežih bolesti, ljekari kažu da to nikako ne treba pokušavati.

„Nažalost, kad su maligne bolesti u pitanju, kad se ne postavi na početku dijagnoza liječenje je mnogo komplikovanije i sa većim posledicama“, upozorava dr Lazić.

Ako na pijaci umjesto u apoteci potražite lijekove za virusne infekcije vrlo je vjerovatno da će vam pomoći. Ipak, ukoliko su vaši simptomi ozbiljniji, ljekari savjetuju da se sami ne liječite već da njih posjetite.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )