FOTO: null

U Mostaru se danas održavaju tradicionalni - 449. skokovi sa Starog mosta

Prema riječima člana Organizacijskog odbora Saše Oručevića, i ove godine veliki broj skakača dolazi iz regije, iako će naravno, najbrojni biti skakači iz Mostara.

Tradicionalno će se skokovi održavati u dvije kategorije - na noge i glavu (lasta).

Inače, Mostarci se nadaju kako će njihovi skokovi biti uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Prvi skok je zabilježen 1664. godine, a od 1968. ustanovljeno je formalno natjecanje koje se od tada održava svakog ljeta.

Tačan broj učesnika 449. tradicionalnih Skokova sa Starog mosta, koji će danas biti održani u Mostaru, bit će poznat nakon ljekarskog pregleda.

"Prošle godine takmičilo se oko 70 skakača, a toliko ih otprilike očekujemo i ove godine. Prisutni će imati priliku vidjeti ukupno oko 150 skokova tokom takmičenja, koje će se odvijati u dvije discipline, skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana", izjavio je danas Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu “Mostari”, organizatora manifestacije.

Do sada su se prijavili skakači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja.

"Naš favorit je Lorens Listo i to ne zato što je naš, već što čovjek zaista živi to. Prije tri dana dobio je ponudu da skače "lastu" za novac, koju je odbio rekavši da se "čuva za skokove". To je veliko poštovanje", istakao je Oručević.

Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode stil lasta.

Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )