FOTO: InfoBijeljina

Drumsko-željeznički most na Savi kod Rače, podignut je 1934. godine i prvobitno je nosio naziv „Most kraljice Marije“. Od nastanka pa do danas, most na Rači je saobraćajna žila-kucavica između Semberije i Majevice i Srema i ostatka Srbije.

U početku, most je naročito koristio rudniku uglja u Ugljeviku koji je, zahvaljujući izgradnji mosta mogao da plasira veće količine uglja na tržište. Do tada je ugalj iz Ugljevika prevožen prugom do tadašnje Bosanske Rače, a preko Save je prebacivan žičarom, uništenom tokom Drugog svjetskog rata. U ratu je srušen i most, a obnovljen je neposredno posle rata.


1950. godine pruga uskog kolosijeka Bijeljina – Bosanska Rača je proširena na normalni kolosijek i, preko mosta povezana na prugu Beograd-Zagreb u Šidu. Vremenom na mostu sve više dominira drumski saobraćaj, a željeznički se umanjuje, naročito posle ukidanja ukidanja pruge Bijeljina-Mezgraja 1979. godine (poslednja pruga uskog kolosijeka u Evropi).


Nakon raspada zajedničke države, most postaje jedan od najvažnijih graničnih prelaza između Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH.

 

Nakon građanskog rata 1992-95. godine, most je uz pomoć sredstava međunarodnih donatorskih ustanova detaljno obnovljen, a 2010. godine Srbija je finansirala proširenje mosta novim drumskim dijelom mosta nazvanim „Evropa“. Novi dio mosta je postavljen na postojeće stubove nosače koji su prilikom izgradnje starog mosta ostavljeni širi kako bi prihvatili konstrukciju budućeg mosta, što govori o vizionarstvu koje su imali projektanti prvobitnog mosta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )