FOTO: null

Republika Srpska mora dati jedinstven odgovor na odluku Ustavnog suda BiH pa ako to bude i povlačenje iz zajedničkih institucija taj odgovor će biti ispoštovan, stav je to skoro svih partija pred sutrašnji sastanak u Palati Republike.

Poručuju i da će sigurno poštovati Deklaraciju koju je već usvojila NS RS koja jasno kaže da Dan Republike 9. januar neće biti ukinut bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Bude li zajednički dogovor da napuštamo Savjet ministara i sve zajedničke institucije, ja ću ga sigurno ispoštovati, poručuje ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

“Sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, ja ću kao ministar u Savjetu ministara ispoštovati. Ja mislim da sam ja zadnja osoba oko koje trebate imati dilemu, zato što sam ja već jednom podnosio ostavku i napuštao Savjet ministara i to za mene nije nikakav problem, ali moja poruka je da je u ovom trenutku važno da budemo jedinstveni”, naglasio je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

U SDS-u kažu da treba razmisliti o epilogu eventualnog napuštanja zajedničkih institucija, ali će o svemu više sutra govoriti. I ostatak Saveza za promjene čeka sutrašnji dan. U NDP-u su već oštro reagovali na odluku Ustavnog suda za koju kažu da je treba odbaciti.

“Ukoliko bude takvog dogovora i takvog stava, sa kojim se slaže politička partija kojoj ja pripadam, onda je sasvim normalno da ja taj stav provodim, odnosno da ne idem na sastanke koji se budu održavali”, kazao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a i potpredsjednik partije kaže da je sve u rukama Saveza za promjene. Oni treba da predlože šta dalje i zatraže podršku na sutrašnjem sastanku u Palati predsjednika, kaže Špirić i poručuje da je jedinstvo najbitnije.

“Ja se bojim da onoga trenutka kada nemamo jedinstven nastup na niovu BiH, lagano se stvari gube i osipaju, hoće li sutra sastanak rezultirati barem pokušajem zajedničkog dogovora ostaje da vidimo. Ja nisam siguran da Savez za promjene smije da povuče korak nazad, ali evo neka me demantuju”, rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Još juče predsjednik RS Milorad Dodik najavio je donošenje novog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi iz te institucije udaljio strane sudije koje su i presudile Danu Republike. Predložiće da sutra bude zajedno zatraženo povlačenje odluke, a ako se to ne desi da se sazove sjednica NS RS koja će odbaciti odluku Ustavnog suda BiH. Na sastanku u Palati sutra poslijepodne trebalo bi da prisustvuju predstavnici vlasti Republike Srpske, stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici RS u bh. institucijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )