FOTO: pixabay

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mjestimično vlažnim kolovozima, a zbog niske temperature u jutarnjim časovima moguće je formiranje poledice, posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama, duž riječnih tokova i u višim predjelima, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Na svim putevima iz AMS vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/Federacije BiH /Karuša/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su radovi na rekonstrukciji mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Karakaj dva-Drinjača.

Nastavljeni su radovi na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac, Kozarska Dubica-Prijedor i Ulice 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/ na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom, uz postavljene semafore.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, a iz AMS napominju da su moguće kratkotrajne obustave i vozače mole za strpljenje i poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije.

Sutra će na ovom putu od 11.00 do 16.00 časova biti obustavljen saobraćaj, a za vrijeme obustave vozači mogu koristiti alternativne pravce Mrkonjić Grad-Jajce i Mrkonjić Grad-Čađavica-Banjaluka.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, krina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Tradicionalna republička preventivna kampanja "Niti jedna čaša prije vožnje!", kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, počinje danas u 11.00 časova u banjalučkom parku "Petar Kočić" konferencijom za novinare i podjelom saobraćajno-obrazovnih materijala.

Na konferenciji za novinare govoriće pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić, načelnik jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja MUP-a Republike Srpske Goran Amidžić, generalni sekretar AMS Republike Srpske Ranko Babić i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Iz AMS napominju da će konferenciju otvoriti Banjalučanin Zoran Vujin koji je bio učesnik u saobraćajnoj nezgodi i ostao trajni invalid.

Na području FBiH, na prelazu planinskog prevoja Borova glava na dionici Šuica-Livno, učestali su izlasci divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk", tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraćaj se odvija i na magistralnim putevima Jajce-Crna Rijeka /Zdaljevac/, Ključ-Bosanski Petrovac /Lanište/, Srebrenik-Orašje /u tunelu Ormanica/ i Doljani-Metković između graničnih prelaza.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )