FOTO: vashoroskop.com

Prijedlog nacrta novog Zakona o PDV-u je završen i nalazi se kod Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kazao je za Radiosarajevo.ba portparol UIO Ratko Kovačević.

Naime, pomenuti prijedlog trebao bi se danas naći na sjednici Upravnog odbora UIO, da bi ukoliko prođe tu proceduru trebao biti upućen na mišljenje Vijeću ministara BiH, pa i oba doma državnog Parlamenta.

“Uprava za indirektno oporezivanje nadležna je za provođenje propisa iz oblasti indirektnih poreza (PDV, akcize, carina, putarina), dok nadležnost za kreiranje i usvajanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja imaju Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH. Podsjećam, Zakon o PDV-u u BiH primjenjuje se od 1. januara 2006. godine, što znači da smo ušli u 14. godinu primjene ovog Zakona u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Kovačević.

Dodao je da s obzirom na činjenicu da se Zakon o PDV-u primjenjuje više od 13 godina u BiH, javila se potreba da se i Zakon o PDV-u u BiH prilagodi legislativi EU.

“Iz tog razloga UIO je kroz IPA projekat EU zajedno sa ekspertima iz poreznih administracija zemalja članica EU pripremila potpuno novi prijedlog Zakona o PDV-u. Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a, kao ni mogućnosti da se PDV plati samo na naplaćene fakture i da se pravo na odbitak ulaznog PDV-a može ostvaririti samo na one fakture koje su plaćene dobaljačima, te druga slična pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, UIO će kao nadležna institucija morati provoditi ono zakonsko rješenje koje bude usvojeno u Parlamentu BiH.

“U vrijeme kada je važeći Zakon pripreman, procijenjeno je da je za BiH najbolja jedinstvena stopa i to jedna niža stopa. Na jednoj konferenciji koja je održana u Bukureštu, a koju ju na temu PDV-a organizovala Svjetska banka, preporuka je svih međunarodnih finansijskih institucija, da bi sve zemlje koje trenutno imaju više stopa PDV-a trebalo da razmišljaju o mogućem prelasku na jedinstvenu stopu, ali ne previsoku, jer se prema njihovim istraživanjima i analizama takav model sistema PDV-a pokazao kao najefikasniji”, istakao je Kovačević.

Dodao je da ukoliko bi se ipak odlučilo da BiH krene u suprotnom pravcu, a to znači uvođenje niže stope na neke osnovne životne namirnice, to će značiti sigurno povećanje standardne stope koja više neće biti 17 posto već će sigurno biti veća.

“Ukoliko izvršite usporedbu koliko se u okviru jedne potrošačke korpe u toku mjeseca potroši novca na tu manju grupu proizvoda, a koliko na sve ostalo, doći ćete do zaključka da će uvođenje niže stope PDV-a na osnovne namirnice i povećanje standardne stope PDV-a na sve ostale artikle, dodatno povećati cijene tih ostalih artikala, koji u puno većem procentu sudjeluju potrošačkoj korpi jedne porodice. To bi značilo i dodatno finansijsko opterećenje po građane”, smatra Kovačević.

Stoga prema riječima Kovačevića, u UIO vlada mišljenje da je upravo ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu.

“Izmjena stopa, značila bi i novo opterećenje za poreske obveznike, koji bi svi morali mijenjati i softverska rješenja koja prate njihov rad. Isto tako, nikad niko u BiH nije uradio dovoljno dobru i kvalitetnu analizu koja bi pokazala kako i za koliko će uvođenje niže stope biti od koristi građanima BiH. I na kraju poreskom politikom, posebno kad su u pitanju indirektni porezi, ne rješavaju se socijalna pitanja u državi. Zadatak UIO je da prikupi sve prihode od PDV-a, a jednom prikupljeni prihodi mogu biti usmjereni više prema socijalno ugroženijim kategorijama stanovništva. Uvođenje sistema PDV-a sa više stopa, značilo bi značajne finansijske izdatke, kako za promjenu informatičkog sistema unutar UIO, tako i za samo poreske obveznike. Još je važno svakako naglasiti da je na tržištu BiH na snazi slobodno formiranje cijena, dakle i kad bi došlo do smanjenja poreskog opterećenja na određenu grupu proizvoda, država nema mehanizam da bilo koga prisili da za smanjenje poreskog opterećenja smanji i finalnu cijenu tog proizvoda. Isto tako, činjenica je da u sistemu PDV-a sa više stopa postoji i veća mogućnost izbjegavanja plaćanja stvarnih obaveza, proces kontrole će biti složeniji”, pojasnio je za Radiosrajevo.ba portparol UIO Ratko Kovačević.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )