FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Na području Bijeljine ove jeseni neuobičajeno je mnogo požara na otvorenom prostoru, 61 u septembru i već 36 u prvoj dekadi oktobra, uprkos lokalnoj zabrani paljenje žetvenih ostataka na poljoprivrednom zemljištu i upozorenjima vatrogasaca, rekao je Srni starješina Vatrogasne jedinice Mile Spasojević.

Spasojević je naglasio da postupci nesavjesnih građana dovode do situacije da vatrogasci imaju i po 13 intervencija na njivama u toku dana, što zahtijeva dugotrajno angažovanje više vozila i ekipa na velikim površinama zahvaćenim vatrom, dok gradska naselja ostaju ranjiva u slučaju potrebe za brzom intervencijom. 

Prema njegovim riječima, od 78 intervencija bijeljinskih vatrogasaca u septembru, 61 je na otvorenom prostoru, a u oktobru je od 46 intervencija 36 slučajeva požara na otvorenom. 

Spasojević je pozvao poljoprivrednike da, ako već pale žetvene ostatke na njivama, ne ostavljaju vatru bez nadzora i savjetovao da se oko mjesta paljenja vatre zaoru brazde kako bi se onemogućilo njeno širenje na veće površine. 

Iz Gradske poljoprivredne inspekcije u septembru je građanima upućeno upozorenje u kojem podsjećaju da je skupštinskom odlukom ne području grada zabranjeno paljenje žetvenih ostataka na poljoprivrednom zemljištu, kao i da vatra uništava korisnu mikrofloru zemljišta. 

Agronomi savjetuju da se žetveni ostaci ne uklanjaju sa njiva, niti da se pale, nego da se izvrši njihovo zaoravanje jer se tako korisna organska materija ponovo unosi u to zemljište.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )