FOTO: null

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da u ovoj godini neće biti stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, jer je kao uslov za kredit postavljeno sve ono za šta se znalo da ne može dobiti saglasnost Srpske.

"Nije postojalo nimalo ili je postojalo veoma malo spremnosti da bude postignut dogovor o ekonomskim reformama, prevashodno od MMF-a", rekao je Tegeltija, ističući da je Republika Srpska učinila sve da dogovor bude postignut.

On je naveo da je na sjednici Fiskalnog savjeta BiH jasno rečeno da ne postoji mogućnost da Vlada Srpske prihvati predloženi tekst pisma namjere MMF-a za BiH jer u tom pismu nisu uvaženi prijedlozi i sugestije Vlade Srpske.

"Sve protiv čega je Srpska bila našlo je mjesto u tom dokumentu. Pismo je napisano po principu uzmi ili ostavi, a za nas nije bilo prihvatljivo da se na taj način razgovara", rekao je Tegeltija, prenose mediji. 

Prema njegovim riječima, sve što je definisano pismom namjere Misije MMF-a za BiH napisano je tako da novca ne bude u 2015. godini.

"Vlada Srpske, sve što je u njenoj nadležnosti, uključujući i rebalans budžeta, donosiće u redovnoj skupštinskoj proceduri i obezbijediće nesmetano funkcionisanje institucija u 2015. godini", rekao je Tegeltija, ističući da u Srpskoj ništa ne nedostaje i da redovno izmiruje svoje obaveze.

On kaže da je Republika Srpska u proteklih šest mjeseci "živjela" bez novca MMF-a, iako je imala aranžman sa ovom institucijom, te da će tako biti i u narednih pola godine.

Tegeltija je naveo da je Vlada Srpske i dalje spremna da razgovara sa Evropskom komisijom, Svjetskom bankom i i MMF-om da bi bio postignut dogovor o ekonomskim reformama u BiH.

"Te reforme, međutim, treba da imaju za cilj bolji život u BiH, a ne da služe za ispunjavanje stavova nekih predstavnika međunarodne zajednice", rekao je Tegeltija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )