FOTO: null

BiH, odnosno entiteti do ponedjeljka imaju rok da usaglase pismo namjere, bez kojeg je nemoguće dobiti prijeko potrebni novac od MMF-a, ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa.

"Na sjednici Fiskalnog savjeta smo rekli da ne postoji mogućnost da Vlada RS prihvati tekst pisma namjere koji je predložila Misija MMF-a u BiH. U tom predloženom pismu nisu uvaženi prijedlozi i sugestije Vlade RS, a sve ono protiv čega smo nalazi se u tom pismu. Samo pismo je napisano po principu uzmi ili ostavi, a to je za Vladu RS neprihvatljivo", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Dok u RS tvrde da su znali i očekivali da tranše od MMF-a po IV odobrenom stendbaj aranžmanu ove godine neće biti, u FBiH se ipak još nadaju novcu od ove međunarodne finansijske institucije.

"Postoji plan B, to je rebalans budžeta, nećemo smanjivati stavke za penzionere i socijalna davanja, ali ćemo morati smanjivati troškove", rekao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH za ekonomska pitanja.

O rebalansu budžeta FBiH kratko je govorila i Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH, koja je samo u prolazu novinarima kratko rekla da će morati doći do tog rebalansa. Inače, deficit budžeta FBiH je oko 646 miliona KM, a RS nešto više od 300 miliona KM, što predstavlja veliki problem s obzirom na to da se fiskalna godina neće moći zatvoriti bez tih sredstava.

"Prvih šest mjeseci nije bilo aranžmana i mi smo bez njih živjeli, a živjećemo i narednih šest. Vlada RS, sve što je u njenoj nadležnosti, uključujući i rebalans budžeta, donosiće u redovnoj skupštinskoj proceduri i obezbijediće nesmetano funkcionisanje institucija u 2015. godini", rekao je Tegeltija, dodajući da RS u ovom trenutku ništa ne nedostaje i da redovno izmiruje svoje obaveze. On je rekao da je tačno da je Vlada RS budžetom planirala sredstva od MMF-a, ali da će ih nadomjestiti iz drugih sredstava.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, je rekao da rok za primjedbe na pismo namjere MMF-a ističe danas.

"Te primjedbe će biti razmotrene i u ponedjeljak ćemo imati ili nećemo imati formirano pismo namjere, koje će biti relevantan dokument o kome će se moći raspravljati", rekao je Bevanda, dodajući da je situacija jako ozbiljna i izražavajući svoju zabrinutost zbog stanja u entitetima i činjenice da penzije, posebno u FBiH, kasne.

Inače, BiH je s MMF-om sklopila IV aranžman, koji je odobren 26. septembra 2012. godine u iznosu od 338,2 miliona SDR. Dosad je povučeno osam tranši, a posljednje četiri su izostale zbog neispunjavanja uslova koji su preuz

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )