FOTO: Avaz.ba

Mladen Stakić, vajar s motorkom, bravar i umjetnički koreograf KUD-a “Kozara” iz Čirkin-Polja kod Prijedora, publici je na drugoj samostalnoj izložbi pod nazivom “I drvo ima dušu” predstavio nove radove.

 Svi su od drveta, najviše oraha, koji daje posebnu boju skulpturama, i skoro do posljednjeg detalja izvajani motornom pilom. Osim već čuvenih ptica, konja, ogromne ruže od drveta, kraljevske stolice… ljepotom se ističe i figura djevojke u prirodnoj veličini koju je ovaj samouki vajar nazvao “Ciganka”. Ne krije da je to njegov do sada najzahtjevniji rad.

- Oko tog komada lipe teškog stotinjak kilograma motorkom sam “igrao” više od tri mjeseca. Na kraju se pojavila djevojka s ružom u ruci. Dok sam radio, pjevušio sam onu čuvenu Tominu “Noćas sam tužan, o Ciganko moja…”, pa se tako nametnulo i ime skulpture. Ravnodušnim nije ostavila nikoga ko ju je do sada vidio - kaže Mladen.

Pojašnjava da motornom pilom uradi 95 posto posla na svojim skulpturama. Ostalo malo popravlja, najčešće šmirglom i bojom. Za sada radove koji nastaju na njegovom imanju u selu Božići kod Prijedora uglavnom poklanja prijateljima ili na gostovanjima “Kozare” po bijelom svijetu.

Zdravlja i goriva

Krajem sedmog mjeseca Mladen putuje na jednu od likovnih kolonija.

- U međuvremenu sam navukao i dosta drveta, nabavio četiri nove motorke, Bože zdravlja i goriva i bit će svega - kaže Mladen, koji vjerovatno i jedini na području BiH motornom pilom vaja drvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )