FOTO: youtube

Finansijski oslabljena Ukrajina želi privući više turista na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilju, što je danas istakao i novi predsjednik te države Zelenski.

– Prestanimo zastrašivati turiste i pretvorimo zonu isključenja u magnet za naučnike i turiste – rekao je Zelenskij u Černobilju.

Taljenje jezgre nuklearnog reaktora i eksplozija u nuklearnom postrojenju u Černobilu 1986, na sjeveru današnje Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva, smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u istoriji.

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopušten nivo.

– Černobilj je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda vraća u život nakon globalne katastrofe koju je uzrokovao čovjek i mjesto na kojem je pravi ‘grad duhova’. Moramo pokazati ovo mjesto svijetu: naučnicima, ekolozima, istoričarima i turistima – rekao je Zelenski i dodao da je dosad Černobilj bio negativni dio imidža Ukrajine.
– Vrijeme je da to promijenimo – rekao je Zelenski, samo nekoliko mjeseci u mandatu predsjednika, tokom svečanosti na mjestu katastrofe.

-Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti kako bi prekrile uništeni reaktor, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu – rekao je u izjavi delegacija Evropske unije.

Evropska unija dala je više od 430 miliona evra za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )