FOTO: srpskainfo.com

Zajednički zahtjev vlada RS i FBiH da se dvije godine na izvoz rezane građe i cijepanog drveta uvedu takse, nema jednoglasnu podršku drvoprerađivača.

Oni koji se bave tom djelatnošću u Srpskoj požalili su se da bi im te takse ugrozile opstanak, te najavili da će od Savjeta ministara BiH tražiti da ne podrži inicijative dvije vlade o uvođenju takse. Za sada, međutim, do Savjeta ministara BiH zvanično nije stigao ni prvobitni zahtjev vlada, niti ovaj dijela drvoprerađivača, kažu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na prozivke da nisu zastupali interese većine drvoprerađivača kada su predložili Vladi da zauzme ovakav stav, rukovodstvo Udruženja šumarstva i prerade drveta RS odgovara da je njihov cilj da više domaćeg drveta završi u domaćoj obradi, ali da će uskoro razmotriti i stavove članova koji se protive taksama. Ne obećavaju, ipak, da će to nešto i promijeniti.

– Za njih je problem visina predloženih taksi, a one su rezultat usaglašavanja i sa zahtjevima iz Federacije BiH, odakle su tražili znatno veće takse. Naš prijedlog je bio umjereniji, pa smo onda došli do nekog kompromisa. Ne znam u kojem pravcu će sve to sada ići, ali smo spremni da još jednom sve sagledamo. Ako ovi iz primarne prerade, koji su protiv tih taksi, budu imali argumente da to treba eventualno smanjiti, onda ćemo mi tako Vladu i obavijestiti. Problem je, međutim, i to što smo se kao Udruženje već jednom saglasili oko svih tih mjera i zahtjeva Vlade i sada ne bi bilo ni korektno da to mijenjamo. Vidjećemo šta će biti – kaže predsjednik ovog Udruženja Lazo Šinik.

Ako bi, ističe, Savjet ministara i usvojio mjere onakve kakve predlažu dvije vlade, to primarne prerađivače ne bi ugrozilo toliko da bi oni prestali sa radom.

– To je odluka privremenog karaktera i ne bi ih ugrozilo toliko koliko govore. Uvijek će biti nezadovoljnih, ali to je pokušaj da se situacija malo uredi, da se poboljša snabdijevanje i da više sirovine završi u našim prerađivačkim kapacitetima, sa većom fazom prerade i dodatnom vrijednošću, i tako se uveća i ukupan izvoz iz RS – kaže Šinik.

Direktor drvorerađivačke firme „Petroprojekt“ iz Bratunca Janko Petrović ističe da takse možda nisu najbolje rješenje, ali da je neophodno da se strogo kontroliše kako se dolazi do sirovina, jer tu ima mnogo manipulacija.

Takse na rezanu građu i ogrijev
Vlada RS je na sjednici u junu zauzela stav da izvoz neobrađenog drveta iz BiH treba zabraniti na dvije godine, a od Saveta ministara traži i da se za to vrijeme uvedu takse na izvoz rezane građe bukve i hrasta – po toni ili kubnom metru plaćalo bi se 120 KM za hrast, a za bukvu 60 KM.

Istovremeno, traži da se zaštite i domaći potrošači koji koriste ogrijevno drvo tako što će se uvesti taksa na izvoz cijepanog ogrijevnog drveta, takođe na dvije godine. Za to bi se plaćalo 25 KM po toni, odnosno 18 KM za kubni metar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )