FOTO: InfoBijeljina

Sir zarac prepoznatljiv je proizvod majevičkog kraja i uskoro bi trebalo da bude finalizovana procedura zaštite njegovog geografskog porijekla, a jedni od najvećih proizvođača ovog sira su porodica Mitrović iz Labucke kod Lopara, koji su bili izlagači na ovogodišnjem 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture koji je održan u Bijeljini.

Dragan Mitrović rekao je za portal InfoBijeljina da se proizvodnjom sira bavi sa ocem i majkom Duškom, koja se posljednjih godina najviše posvetila promociji zarca.
 
- Na sajmu smo izložili majevički kravlji dimljeni sir zarac i masni sir. Imamo više ukusa, konkretno majevički sir zarac klasični, bez priloga, zatim sa sudžuk paprikom, te bijelim lukom. Masni sir takođe pravimo sa sudžuk-paprikom, ali i maslinama, biberom... Pripremili smo miks- pakovanja, tako da ljubitelji sira mogu da probaju razlitiče ukuse – naveo je Mitrović.

 
Dragan navodi da nije moguće procijeniti godišnju proizvodnju sira, jer je potražnja različita i često zavisi od dijela godine i praznika i slava za koje kupci najčešče poručuju sir.
 
- Sada dok traje post, manje ljudi kupuje zarac. Međutim, u vrijeme Nove godine, Božića, Vaskrsa, potražnja je veća – naglašava Mitrović.

 
On dodaje da se za plasman zarca ne plaše, da imaju nekoliko prodavnica iz Bijeljine, Priboja i Brčkog, te nekoliko restorana koji redovno otkupljuju njihove proizvode. 

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )