FOTO: null

BIJELJINA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas da je proces ekshumacije i identifikacije projektovan od međunarodnih faktora, a da je pitanje ratn

"Jedno drugo dopunjuje i isti je kriterijum, šablon i odnos prema Srbima kojima je desetak puta više presuđeno, a upravo iz tih razloga nema verifikacije centralne evidencije nestalih jer bi se onda dokazalo da je međunarodni faktor koji o tome odlučuje apsolutno pristrasan", rekao je Mitrović u Bijeljini, gdje je održana tribina o ovoj problematici. 

On smatra da je neophodno neprestano davati "dodatne impulse" u vezi sa problemom traženja nestalih i pozicijom u kojoj se danas nalaze njihove porodice. 

"Zato održavamo javne tribine u svim većim gradovima, a motivi tribina, dosad održanih u šest-sedam gradova, jeste da se da dodatni impuls razmišljanjima o problemima nestalih, ali i o aktuelnim pitanjima, kao što je zapošljavanje djece i njihovo stambeno zbrinjavanje", rekao je Mitrović. 

On je napomenuo da je pitanje i problem nestalih lica i danas isti kao poslije rata, posebno od početka rada Instituta za traženje nestalih lica, "gdje je nastupio gotovo totalni zastoj". 

"Ako kažem da je oko 290 ljudi identifikovano za osam godina od njegovog osnivanja, sve je jasno. Do osnivanja Instituta svake godine smo imali otprilike toliko identifikovanih", istakao je Mitrović. 

On je podsjetio da Republika Srpska traži 1.670 nestalih lica, među kojima je 280 žena, te nekoliko desetina djece. 

"Sve ovo jasno govori o tragičnosti građanskog sukoba u proteklom ratu, a najveći problem se ogleda u opstrukciji, politizaciji, komercijalizaciji i nespremnosti Tužilaštva koje je 2011. preuzelo glavni posao na ovim pitanjima", naveo je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, projektovan je i davno zacrtan cilj da se što više dokaza prikupi ekshumacijama Bošnjaka, a protiv Srba za koje se vode postupci u Hagu, ali i ovdje u BiH. 

"Najbolji dokaz za ovo je `famozna` komisija za Srebrenicu, sa podacima o 32 grobnice koje su ekshumirane i korištene bez utvrđivanja ima li ratnog ili nekog drugog zločina, odnosno uzroka smrti, a sve da bi se mogle izreći presude u Hagu. Dokaz više je da još nije urađena verifikacija, odnosno provjera i potvrda centralne evidencije o nestalima u Srebrenici koja je trebalo, po zakonu, da do kraja 2008. godine bude urađena", rekao je Mitrović. 

On navodi da Organizacija traži da Sudski zavod za medicinu u Republici Srpskoj pokuša identifikovati tragične žrtve mudžahedina sa Ozrena. "Očekujemo ovih dana i prve rezultate", dodao je Mitrović. 

On je podsjetio da u Republici Srpskoj ima 657 obdukovanih, ekshumiranih tijela koja se nalaze u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju. 

"Mi, pritom, već nekoliko puta dobijamo izvještaje od Međunarodne, američke, bolje rečeno, komisije za nestala lica sa tvrdnjom da nema uslova ni elemenata da se oni identifikuju, što samo potvrđuje da je proces ekshumacije i identifikacije projektovan", navodi Nedeljko Mitrović. 

Predstavnici porodica poginulih, nestalih i zarobljenih lica apelovali su danas u Bijeljini da sve institucije, preduzeća i ustanove u gradu daju veći značaj zapošljavanju djece ovih kategorija. 

"Problem traženja nestalih, stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje djece poginulih i nestalih boraca, pitanja posthumnih odlikovanja, procesuiranja ratnih zločina, kao i saradnje sa lokalnom zajednicom i srodnim nevladinim organizacijama samo su neka koja obrađujemo na ovakvim tribinama", rekao je Mišo Poletan, predsjednik Gradske organizacije porodica nestalih, zarobljenih i poginulih lica Bijeljina. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )