FOTO: null

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je Srni da bi one koji su inicirali i sproveli referendum 1. marta 1992. godine i time prouzrokovali nastanak krvavog gr

"Proslava 1. marta u Federaciji BiH /FBiH/ je za žaljenje. Oni koji su protiv volje srpskog naroda, na protivustavan i protivzakonit način nasilno izdvojili BiH iz Jugoslavije, nemaju nimalo kajanja, a odgovornost za posljedice tog događaja prebacuju na druge", istakao je Mitrović. 

On je podsjetio da je građanski rat koji je uslijedio nakon referenduma na ovim prostorima stvorio nepopravljive posljedice, da je više od stotinu hiljada lica poginulo, više hiljada nestalo, na stotine hiljada raseljeno, te da je učinjena ogromna materijalna šteta. 

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ. 

Tog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH. 

U FBiH se 1. mart obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )