FOTO: Srpska info

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da je pozitivna odluka Vlade Srpske da radnicima kojima je u aprilu, zbog epidemije virusa korona bio zabranjen rad, bude isplaćena minimalna plata od 520 KM, te apelovala da poslodavci što prije podnesu zahtjev Poreskoj upravi kako bi radnici dobili novac.

"To je pozitivna odluka koliko god taj iznos plate bio mali. Ta plata nije ni blizu dovoljne, ali omogućava očuvanje radnih mjesta i da se poslije epidemije nastavi raditi u punom kapacitetu. Ona znači da se može preživjeti mjesec kada se nije radilo", rekla je Mišićeva Srni.

Savez sindikata, podsjetila je ona, učestvovao je u kreiranju te odluke s ciljem da radnici ne budu otpušteni, da im bude povezan radni staž, te da dobiju najnižu platu kako bi se nakon prestanka epidemije vratili na radna mjesta i nastavili da zarađuju za sebe i svoju porodicu.

"Sa Vladom smo radili na tome da obuhvat radnika bude što veći i to je učinjeno. Veoma je važno da je naše zajedničko opredjeljenje bilo i da plata bude isplaćivana isključivo na račun radnika. Tu je nastao problem jer je jedan broj poslodavaca vjerovao da će novac doći njima i da će oni raspolagati novcem. To se neće desiti", istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da su iskustva u sličnim situacijama sa jednim brojem poslodavaca bila veoma loša jer do radnika nije došao iznos koji su bili obavezni da im uplate, navodeći kao primjer da veliki broj radnika nije dobio 30 KM kao direktno povećanje plate koje je država obezbijedila kroz rasterećenje poslodavaca.

"Plate za april su trebale biti isplaćene do 1. juna. U Ministarstvu finansija su nam rekli da je novac obezbijeđen i zahtijevamo od poslodavaca da podnesu zahtjev za isplatu da bi radnici dobili platu, te da se od toga ne pravi problem na štetu radnika koji čekaju tih 520 KM", navela je Mišićeva.

Vlada Republike Srpske isplatila je minimalnu aprilsku platu za 22.000 radnika kojima je zbog epidemije virusa korona bio zabranjen rad.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su apelovali na poslodavce koji ispunjavaju uslove za isplatu najniže plate i doprinosa za april da im podnesu zahtjev do 10. juna, kada ističe rok.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su svi zahtjevi koje im je nakon obrade proslijedila Poreska uprava za isplatu najniže plate odobreni i isplaćeni, te apelovala da privrednici što prije predaju zahtjeve Poreskoj upravi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )