FOTO: null

Miroslav Tuđman, sin nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, u intervjuu za hrvatski Nacional iznio je niz optužbi na račun Alije Izetbegovića.

- Ovo što se sada događa po Evropi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsjecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv “muslimanske” imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića - tvrdi Miroslav Tuđman u knjizi "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića", piše Jutarnji list.

Kako je tvrdi, Alija Izetbegović bio je jedan od ključnih ljudi koji su kreirali istoriju, a njegovi su stavovi postali službeni stavovi Stranke demokratske akcije i BiH i zbog toga se njime bavi.

- Uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma Izetbegović je mudžahedinima garantovao da neće biti protjerani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svjetski trgovački centar imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri sedmice nakon rušenja WTC Alija Izetbegović morao dati ostavku - tvrdi bivši prvi čovjek hrvatskih obavještajnih službi i sin prvoga hrvatskog predsednika.

On tvrdi da je "ključno je ono što je Izetbegović definisao u svojoj zreloj fazi, upravo u Islamskoj deklaraciji, da je nacija zamjena Zapada da bi se uništio islam".

- Naime, on smatra da je islam vrhunac demokratije i najdemokratičniji oblik društvenog uređenja. On je dosledno bio na stajalištu da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima. Posledica toga je negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba. S druge strane, glorificira se Osmansko Carstvo kao najbolje rješenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu Bosnu. A to je istrijski nesporazum. Za Bošnjake je Osmansko Carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je istorija ono što razdvaja, a ne ono što integriše narode u BiH - navodi Tuđman.

Dodaje da “ključno pitanje kako će bošnjačke elite definisati svoj identitet i koliko će to potrajati. Ako prevlada ovaj Izetbegovićev koncept u kojem je vjersko primarno, onda možemo očekivati radikalizaciju - tvrdi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )