FOTO: furaj.ba

Pjesnik i pisac Miroslav Mika Antić /1932-1986/, "vječiti dječak" srpske literature, izuzetan liričar i inventivan pjesnik za najmlađe koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka, umro je na današnji dan 1986. godine.

Mika Antić piše o sitnicama koje čovjeka okružuju, a koje on nije u stanju da primijeti opterećen svakodnevicom.

Antić je u rodnom Mokrinu pohađao osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije u Beogradu.

Živio je u Novom Sadu. Prije nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu... Osim pisanja bavio se i slikarstvom, žurnalistikom i filmom.

Bio je i urednik lista "Ritam" i "Dnevnik" u Beogradu, te "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima "Sveti pijesak" i "Doručak s đavolom".

Napisao je zbirke pjesama: "Ispričano za proleća", "Plavo nebo", "Roždestvo tvoje", "Psovke nežnosti", "Garavi sokak", "Koncert za 1001 bubanj" i "Kikinda". Poznat je po pjesmama za djecu: "Plavi čuperak", "Posljednja bajka", "Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Prva ljubav" i "Svašta umem". Takođe, napisao je radio drame "Otužni marš" i "Povečerje".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )