FOTO: null

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u Semberiji, da će najveći dio podsticaja biti isplaćen do kraja aprila, a manji dio u maju.

Mirjanić je najavio da će poljoprivredni proizvođači početi da dobijaju i podsticaje iz sredstava namijenjenih za ovu godinu.

"Opšta je ocjena da je pravilnik o podsticajima dobar, u granicama postojećih 60 miliona KM predviđenih za ovu godinu, a najveći prodori napravljeni su u stimulaciji proizvodnje pšenice i mlijeka i poljoprivrednici su zadovoljni", rekao je Mirjanić novinarima u Bijeljini.

Govoreći o problemu plasmana utovljene junadi, Mirjanić je istakao da se u stalnom kontaktu sa resornim ministartvom na nivou BiH traže načini za prevazilaženje problema i da već postoje određeni pomaci.

"Prije dvije godine imali smo prijavljeno 8.000 tovne junadi godišnje, a samo u ovoj godini ima ih 14.000, zbog čega pokušavamo brže reagovati na problem plasmana", dodao je Mirjanić.

On je ukazao na činjenicu da je ove godine u Republici Srpskoj pravilnik donesen ranije nego proteklih godina, kao što je i regresirano dizel gorivo za proljetnu sjetvu ove godine ranije na pumpama.

Mirjanić je rekao da je takozvani "plavi dizel" već danas dostupan poljoprivrednicima u Srpskoj po cijeni nižoj za 60 feninga po litru.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić izjavio je da je svaki dolazak ministra poljoprivrede u Semberiju urodio plodom, pa i današnji, tokom kojeg su doneseni zaključci i postignut dogovor kojim se rješavaju zahtjevi poljoprivrednika.

"Regresirano gorivo već je dostupno poljoprivrednim proizvođačima, kako je obećano, za podsticaje koji su nam najvažniji, jer je sjetva već u toku. Imamo čvrsto obećanje da će najvećim dijelom biti isplaćeni u aprilu i da će taj posao ubuduće biti efikasniji", rekao je Bakajlić.

On je potvrdio da se rješava i problem otkupa tovnih junadi, vjerovatno interventnim otkupom.

Bakajlić je rekao da su danas domaći prerađivači otkupili u Semberiji 250 junadi, dok je za sutra najavljen otkup još 200 bikova koji su prvobitno utovljeni za izvoz u Tursku, koji je obustavljen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )