FOTO: Tanjug

Miran protest u Beogradu, građani sjede ispred Skupštine

BEOGRAD - Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji.

Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: "Ne nasedaj, sedi".

Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima koji dolaze dovikuju "sedi, sedi" i "sedi, dole", mada je dosta i onih koji stoje, razgovaraju, šetkaju, javlju mediji.

Na platou ispred Skupštine Srbije neki od učesnika večerašnjeg protesta dijele ostalim učesnicima kao i prolaznicima papire sa ispisanim zahtjevima, među kojima su da se budžetska sredstva sa policije preusmjere u zdravstvo, dostupnost informacija od javnog značaja, ukidanje komunalne policije, ali i zaštitu radnih mjesta i kontinuiranu socijalnu pomoć.

Neki od onih koji sjede drže transparente na kojima je, na primjer, ispisano "ne nasedajte, sedi", "hapsi huligane i ne tuci svoj narod", "hoću bolji život"...

Na platou ispred Skupštine i večeras je Srđan Nogo sa svojim pristalicama, a oni su se oglušili o pozive ostalih učesnika protesta da sjednu.

Na platou ispred Skupštine, među okupljenim građanima, je i potpredsjednik SSP Marko Bastać, dok ostalih opozicionih političara za razliku od prethodne dvije večeri - nema.

U centru Beograda primjetan je veći broj policije i u okolnim ulicama u blizini Skupštine, ali i građani koji pristižu. Čuju se zvižduci i povici.

Saobraćaj je zatvoren u svim ulicama koje se ulivaju u Trg Nikole Pašića, kao i ispred Skupštine.

Kako kažu, poštuju preporuku sa društvenih mreža da će večeras sjediti ispred Skupštine i tako pokazati da neće učestvovati u nasilju, odnosno sukobima policije i drugih demonstranata.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je preko društvenih mreža demonstrante da dođu u bijelim majicama, kako bi se "razlikovali od provokatora koji žele incidente".

Trifunović je fizički napadnut sinoć tokom protesta, a za to je optužio pripadnike pokreta Levijatan. 

Osim u Beogradu, građani su se okupili i u Novom Sadu, Subotici, Boru, Valjevu, Nišu, javljaju srpski mediji.

Subotičani su se okupili ispred Gradske kuće, na platou kod Plave fontane i mirno protestuju. Građani međusobno razgovaraju, povremeno se čuju pištaljke. Okupljenima se niko neće obratiti i za sada nije zabilježen nijedan incident, javlja "Blic".

Oko 30-ak Borana okupilo se ispred Doma kulture u centru Bora u znak podrške protestnim okupljanjima širom Srbije. Prošetali su glavnim gradskim ulicama "Moše Pijade" i "3. oktobar", uz povike izađite napolje, i uz zviždanje u pištaljke.

U Nišu su se ljudi okupili pred Skupštinom grada u Ulici Nikole Pašića. Grupa pripadnika Žandarmerije, njih 10, u punoj opremi izašla je ispred ulaza u skupštinu grada, ali su se poslije pet minuta povukli u dvorište ovog zdanja. U 19.20 sati okupljeni su zaustavili saobraćaj u Ulici Nikole Pašića, javlja "Blic".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )