FOTO: srpskainfo.com

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića održava se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Veliki broj prijatelja i kolega je došlo da se oprosti od legendarnog glumca.
 
Među prvima su stigli: Milan Caci Mihajlović, Vesna Čipčić, Petar Božović, Mima Karadžić, Branka Petrić, Radoš Bajić, Branka Pujić, Đorđe Mišina, Dragan Bjelogrlić… Kćerke Asja i Jana i sin Dušan, zajedno sa Lauševićevom suprugom Anitom, koja je bila u suzama.

Zajedno su sjedeli u prvom redu, a prijatelji i kolege su im izjavljivali saučešće.Prva je govor na komemoraciji održala glumica Tamara Vučković Manojlović.

– Danas se opraštamo od našeg prijatelja i kolege, Žarko je prvi put zaigrao na ovoj sceni 1981. u predstavi “Raskršće”. Ostvario je uloge u brojnim predstavama “Bal”, “Pozorišne iluzije”, “Valjevska bolnica”… Neizbrisiv trag je ostavio u našoj kinematografiji. Igrao je u važnim serijama. Žarkov život je bio jedinstven baš kao i njegov talenat. Obilježio je period i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ostavio je neizbrisiv trag odigravši preko 30 uloga. Igrao je u važnim televizijskim serijama, filmovima… Dobio je brojna priznanja. Njegov život je bio jedinstven, kao i njegov talenat – poručila je Tamara Vučković Manojlović.Ispraćaj i kremacija biće obavljeni na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova.
 
Žarko Laušević preminuo je 15. novembra nakon teške i kraće bolesti. Imao je 63 godine.
 
Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. u Cetinju. Bio je srpski i crnogorski filmski i televizijski glumac. Dobitnik je velikog broja nagrada i važio je za jednog od najtalentovanijih glumaca svoje generacije.
 
Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1982. do 1994. godine.

Prvu ulogu u JDP-u ostvario je 1981. godine u predstavi Raskršće. Na matičnoj sceni ostvario je uloge u brojnim predstavama među kojima su Hrvatski Faust, Muke po Živojinu, Kolubarska bitka, Baal, Valjevska bolnica, Pozorišne iluzije, Lažni car Šćepan mali…
 
Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su Gorski vijenac, Romeo i Đulijeta, Original falsifikata, Mala, Čaruga, Mačka na usijanom limenom krovu, Čekajući Godoa, Staklena menažerija, Sveti Sava, Kanjoš Macedonović…
 
Igrao je u preko trideset filmskih ostvarenja među kojima su Igmanski marš, Jagode u grlu, Lepota poroka, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Oficir s ružom, Oktobarfest, Braća po materi, Original falsifikata, Crni bombarder, Bolje od bekstva, Nož, Smrdljiva bajka, Leto kada sam naučila da letim… Poslednji put, publici se poklonio na premijeri filma Heroji Halijarda u oktobru ove godine.
 
Značajne uloge ostvario je u televizijskim serijama Sivi dom, Vuk Karadžić, Zaboravljeni, Senke nad Balkanom, Koreni, Vreme zla, Državni službenik, Kalkanski krugovi…
 
Smrt Žarka Lauševića potresla je Srbiju i region.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )