FOTO: null

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je da su potpuno netačne informacije Strukovnog sindikata doktora medicine Srpske prema čijim navodima je "od početka decembra prošle godine Srpsku napustilo 53 doktora speci

Iz Ministarstva navode da nije zabilježen odliv kadra u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio rad ovdašnjih zdravstvenih ustanova, niti su njihovi direktori ikada upozoravali da je zbog odlaska kadra ugrožen rad ijedne klinike ili ambulante.

"Upozoravamo da iznošenje netačnih i paušalnih tvrdnji o masovnom odlasku ljekara specijalista unosi nesigurnost i strah kod pacijenata, čiji bi interes svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu trebalo da bude na prvom mjestu", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite naglašavaju da je u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj, Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske, kao i svim zavodima i institutima u 2017. godini radni odnos prestao za ukupno 32 doktora medicine.

Od tog broja, dva doktora su otišla na rad u inostranstvo, 11 u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, jedan u Federaciju BiH /FBiH/, pet u Srbiju, a za 13 doktora medicine nije poznato da li su otišli na rad u inostranstvo ili prešli u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj.

Prema podacima iz zdravstvenih ustanova u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Republici Srpskoj, UKC-u Srpske, kao i svim zavodima i institutima u 2017. godini radni odnos je prestao za ukupno 130 medinskih sestara i tehničara.

Od tog broja, za 72 medicinska tehničara nije naveden razlog odlaska, dok je njih 51 otišlo na rad u inostranstvo, šest u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj i jedan u FBiH.

Prema podacima resornog ministarstva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji su stigli iz 40 domova zdravlja, radni odnos je u 2017. godini prekinulo ukupno 29 doktora medicine od kojih je 18 prešlo da radi u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, devet u inostranstvo, jedan u FBiH, a za jednog doktora medicine nije poznato da li je otišao na rad u inostranstvo ili je prešao u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj.

U 40 domova zdravlja u Srpskoj u prošloj godini zabilježen je prestanak radnog odnosa za ukupno 45 medicinskih sestara/tehničara, od kojih je 25 otišlo na rad u inostranstvo - po jedan tehničar u Srbiju i FBiH, 11 u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, a za sedam medicinskih sestara/tehničara nije poznato da li su otišli na rad u inostranstvo ili prešli u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj.

"Dakle, u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj 2017. godine radni odnos je prestao za ukupno 61 doktora medicine i 175 medicinska tehničara", navode iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o Javnoj zdravstvenoj ustanovi Psihijatrijska bolnica Sokolac jedan specijalista psihijatrije i 11 medicinskih tehničara u 2017. godini su sporazumom o preuzimanju radnika prešli na rad u Zavod za forenzičku psihijatriju Srpske, a slično je i u Domu zdravlja Doboj odakle su četiri doktora i 10 medicinskih tehničara prešli na rad u novoosnovani Dom zdravlja u Stanarima.

Iz Ministarstva navode da su njihovi podaci zvanični i relevantni, te pozivaju Strukovni sindikat doktora medicine da javnosti saopšti izvore svojih podataka ili metodologiju istraživanja, čije su rezultate saopštili.

"Ministarstvo nikada nije negiralo činjenicu da je naročito medicinski kadar srednje stručne spreme, tražen u zapadnim zemljama. Po tim trendovima, Srpska se ni po čemu ne razlikuje od zemalja u okruženju, ali napominjemo da se taj trend u dobrom dijelu odnosi i na prekvalifikovan kadar, kao i onaj koji nikada nije bio zaposlen u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj", ističu u Ministarstvu.

Ova institucija tvrdi da zdravstvene ustanove konkurse za prijem radnika redovno raspisuju u skladu sa svojim potrebama, te da nikada nisu odbili da daju saglasnost za zapošljavanje medicinskog kadra tamo gdje je to potrebno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )