FOTO: null

U Republici Srpskoj danas počinje Program pripreme za djecu pred polazak u školu, za šta je iz budžeta Srpske obezbijeđeno 240.000 KM, a biće obuhvaćeno 3.736 mališana, ili 37 odsto od ukupnog broja onih koji u septembru polaze u prvi razred.

Priprema za školu biće organizovana u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi i trajaće najmanje tri mjeseca, svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Program, koji organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, namijenjen je djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja. 

Za realizaciju Programa biće angažovano 150 vaspitača, kojih je 130 sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, pa će na ovaj način dobiti priliku da steknu stručnu praksu. 

Organizacija "Spasimo djecu" /Save the Children/ podržaće ovaj program sa 100.000 KM, obezbijediće potrošni materijal za realizaciju programa za 150 vaspitnih grupa koje će biti uključene u program, kao i obuku za vaspitače koji će biti angažovani za sprovođenje programa. 

Iz Ministarstva ističu da intenzivno rade na povećanju obuhvata djece organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. 

U Republici Srpskoj 9.227 djece pohađa predškolske ustanove, što predstavlja 15 odsto od ukupne populacije djece predškolskog uzrasta. 

Iz Ministarstva navode da u Srpskoj postoji 41 predškolska ustanova u javnom i 48 u privatnom sektoru, što nije dovoljno za obuhvat kakav žele, posebno ako se uzme u obzir da u 20 opština nema predškolskih ustanova. 

S ciljem povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, novi Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđa da se predškolski program može organizovati i u školama koje imaju za to potrebne uslove. 

Zahvaljujući Programu pripreme za školu, djeca koja nisu imala mogućnost da idu u vrtiće, dobiće priliku da se na odgovarajući način pripreme za polazak u školu. 

Vlada Srpske obezbijedila je više od milion maraka za sprovođenje ovog programa od 2011. godine, a značajnu podršku u realizaciji programa pružile su međunarodne organizacije Unicef i "Spasimo djecu".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )