FOTO: Glas Srpske

Ministarstvo odbrane (MO) BiH pripremilo je molbu u kojoj traži pola miliona maraka iz budžetske rezerve kako bi uspjeli da isplate naknade troškova zaposlenima.


Riječ je, naime, o odluci o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu koja je napisana i upućena u konsultacije.

Resor odbrane je tim putem zatražio od nadležnih da im odobre 500.000 KM u svrhu finansiranja izdataka na budžetskoj poziciji - naknade troškova zaposlenih. Razlog je, kako su naveli u obrazloženju, nedostatak sredstava zbog efekta privremenog finansiranja i nemogućnosti da otkažu dio planiranih nabavki.

- U tekućoj godini su izmijenjeni parametri na personalnim troškovima u odnosu na prethodnu, jer su promijenjeni krajem prošle godine, a utiču sada značajno. Došlo je do izmjene načina obračuna osnovnog ličnog odbitka na osnovu izmjene zakona Republike Srpske što je uzrokovalo povećanje, koje nije planirano u 2019. godini – navedeno je u odluci koju su pripremili.  Primjena propisa je, dodali su, počela od 1. septembra 2018. godine.

- Na bazi postojećeg brojnog stanja ukupan efekat na platama i naknadama je procijenjen na oko 1,2 miliona KM u 2019. godini, što će u konačnom iznosu zavisiti od dinamike kretanja personala s obzirom na to da je evidentan odliv vojnika po ličnom zahtjevu, a uzroci su vezani za materijalno stanje pripadnika i spoljne socijalne i ekonomske efekte na koje nemamo uticaj - ukazuju iz Ministarstva odbrane.

Nakon što je budžetski zahtjev upućen u dalju proceduru, u novembru 2018. su donesene izmjene Pravilnika o ishrani u OS BiH, čija implementacija je počela od januara ove godine. Tim izmjenama je povećan broj korisnika toplog obroka, a time i prvobitno planirani troškovi te je neophodno obezbijediti dodatna sredstva na poziciji naknada zaposlenih.

- Zbog novih okolnosti preduzete su mjere, kao što je umanjenje nabavki i prestrukturiranje, s ciljem obezbjeđenja sredstava za pokrivanje troškova. Međutim, i to neće biti dovoljno, s obzirom da zbog višegodišnjeg niskog nivoa finansiranja ne možemo da obezbijedimo ni stalne troškove za redovno funkcionisanje, dok su za opremanje i modernizaciju sredstva ispod svakog nivoa potreba - naglasili su u Ministarstvu.

Resor odbrane svake godine na raspolaganju ima oko 250 miliona maraka, a gotovo cjelokupna kasa odlazi za pokrivanje ličnih primanja. U MO i OS BiH radi ukupno oko 10.000 osoba, od čega se 90 odsto odnosi na vojnike i druga vojna lica.

U pripremljenoj odluci, u MO BiH su priznali da ulaganja u uniformu i u ostalu opremu gotovo da nije ni bilo u proteklim godinama za šta bi im prema njihovoj računici, trebalo oko 30 miliona te da su u lošem stanju i sredstva i oprema Oružanih snaga BiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrdili su “Glasu Srpske” da u toku trajanja privremenog finansiranja, Savjet ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine u skladu sa odredbama člana 17. Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim je propisano korišćenje tekuće rezerve.

Brojni zvaničnici iz Republike Srpske godinama traže da se smanji broj pripadnika OS BiH i da se novac, koji se troši u tom sektoru, iskoristi na bolji način, ali za te inicijative nema dovoljno političke volje svih stranaka u BiH.

Priprema budžeta
U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrdili su “Glasu Srpske” da uveliko rade na budžetu za 2020. godinu te da su završene konsultacije sa budžetskim korisnicima. Uobičajeno je, kako su naveli, da zasjeda Fiskalni savjet BiH i odredi globalni okvir za trogodišnji period, a budžet da se uskladi s tim. Ministarstvo je pripremilo budžet za 2019. godinu, ali još nije prošao sve potrebne institucije zbog čega je na snazi privremeno finansiranje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )