FOTO: InfoBijeljina

Direktor javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović izjavio je da je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine u okviru dva velika projekta uloženo oko 130 miliona KM za sanaciju nasipa, rekonstrukciju i sanaciju oštećenih vodoprivrednih objekata, te regulaciju riječnih korita i kanala u Republici Srpskoj.


"Javna ustanova `Vode Srpske` Bijeljina od 2014. godine realizovala je niz mjera kroz projekat `Hitne sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama 2014. godine` koji se finansira iz sredstava Fonda solidarnosti Republike Srpske. Realizovane su 92 mjere na području 19 gradova i opština ukupne vrijednosti oko 22 miliona KM", naveo je Milovanović.

On je naveo da je kroz projekat "Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj", koji se finansira iz sredstava Evropske investicione banke, uloženo oko 55 miliona evra u svim dijelovima Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, većina mjera u okviru tog projekta je završena ili je realizacija pri samom kraju, saopšteno je iz "Voda Srpske".

"Ulaganja u okviru ova dva velika projekta, prema dosadašnjim ugovorima, iznose oko 130 miliona KM", rekao je Milovanović sumirajući rezultate rada u 2019. godini.

On je ocijenio da je situacija danas znatno povoljnija nego prije pet godina, ali da uvijek može i bolje.

"Tokom januara ćemo analizirati rad svakog sektora pojedinačno. Naš izvještaj o radu do kraja janura 2020. godine biće predat Vladi Republike Srpske na razmatranje, kada će sve aktivnosti biti vidljive i tada možemo biti konkretniji u ocjeni rezultata rada", napomenuo je Milovanović.

On kaže da je u 2019. godini ostvaren rekordan iznos naplate vodnih naknada koji je za oko 200.000 KM veći od do sada rekordne 2018. godine. "Ako se tome doda činjenica da smo zbog havarije na hidroelektrani u Dubrovniku u 2019. godini po tom osnovu imali manji prihod od 1,3 miliona KM, onda je ovaj rekordni finansijski rezultat još izraženiji", istakao je Milovanović.

Govoreći o projektima koji su u toku, Milovanović kaže da se realizuje rekonstrukcija kanala Dašnica kroz grad Bijeljina vrijedna oko 4,6 miliona KM, rekonstrukcija Savskog nasipa u Gradišci sa izgradnjom drenažnih kanala u vrijednosti od oko 7,7 miliona KM, te rekonstrukcija Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac na području Bijeljine u vrijednosti od 6,4 miliona KM.

U toku su mjere zaštite od poplava u Srpcu i Novom Gradu sa sanacijom Savskog i Vrbaskog nasipa vrijedne oko tri miliona KM, sanacija Savskog nasipa i kanalske mreže Sava - Ukrina u Brodu vrijednosti oko 2,3 miliona KM, nadvišenje Savskog nasipa na području Kozarske Dubice u vrijednosti od sedam miliona KM, te kapitalni projekat sanacije pumpnih stanica pored Save u ukupnoj vrijednosti od oko 18,3 miliona KM.

Milovanović kaže da je zaštita od poplava kompleksno pitanje, zbog čega je neophodan nastavak realizacije mjera zaštite od poplava u svim dijelovima Republike Srpske.

"S tim u vezi treba napomenuti da je trenutno u toku proces ratifikacije novog ugovora sa EIB za produžetak projekta `Hitne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj` u vrijednosti od 19 miliona evra, čija bi implementacija trebala da počne 2020. godine", rekao je Milovanović.

On je dodao da "Vode Srpske", u saradnji sa resornim ministarstvom i Jedinicom za korodinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, realizuje i niz drugih mjera u oblasti vodoprivrede u svim dijelovima Republike.

"Treba pomenuti uređenje korita rijeke Janje na ušću u Drinu - prva i druga faza u vrijednosti od oko pet miliona KM, izgradnju četiri obaloutvrde na rijeci Drini vrijedne oko 3,7 miliona KM. U toku je tenderska procedura za izgradnju dodatnih sedam obaloutvrda na rijeci Drini, zatim projekat navodnjavanja na području Semberije vrijedan oko 3,8 miliona KM, uređenje korita rijeke Zeleni Jadar u Milićima gdje smo potpisali ugovor o izvođenju radova koji treba da počnu kada se steknu klimatski uslovi, i drugi projekti", naveo je direktor "Voda Srpske".

On kaže da "Vode Srpske" učestvuju i u projektima koji se finansiraju iz IPA fondova EU.

"To su regulacija korita rijeke Janje u naselju Janja na području Bijeljine i regulacija korita rijeke Janje na području opštine Ugljevik, u ukupnoj vrijednosti oko 4,5 miliona evra. Tu je i mjera izgradnje lijevog zaštitnog nasipa na Drini i regulacija vodotoka Sapna na području Zvornika, zaštita oštećenih obala na području Zvornika i rekonstrukcija i izgradnja obaloutvrde u Tabancima takođe u Zvorniku, te regulacija pritoka rijeke Drine na području Bratunca, sve u ukupnoj vrijednosti oko 3,5 miliona evra", zaključio je Milovanović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )