FOTO: InfoBijeljina

Kada usavršite tehnologiju obrade voća i povrća i kada imate sopstvenu recepturu, onda ničega ne treba da se plašite. Treba samo da pustite da vaši proizvodi osvajaju nova tržišta, a dobar i kvalitetan produkt uvijek će naći put do potrošača, kaže za portal InfoBijeljina vlasnik fabrike za preradu voća i povrća „Sava Semberija“ Milorad Krstić.

On ističe da „Sava Semberija“ posjeduje na stotine recepata koje je sama osmislila, što je najveći kapital u ovom poslu.
 
- Bilo da je riječ o gotovim jelima ili o specijalnim preradama, „Sava“ je u posljednjih deset godina postepeno usavršila sve recepte, a mnogi od njih su naslijeđeni iz prethodnih decenija poslovanja ove fabrike. U posljednje vrijeme radimo na tome da još više razvijemo slatki program, jer ga inače radimo sa veoma malo ili nimalo šećera, što je vrlo važno ako govorimo o zdravlju potrošača – naglasio je Krstić.

 
Prema njegovim riječima, među desetinama „Savinih“ proizvoda koji su nezaobilazni na policama domaćinstava u mnogim zemljama regiona i Evrope, posebno mjesto pripada soku od paradajza.
 
- Semberija je fantastično podneblje za uzgoj paradajza. Tokom proizvodnje soka, gotovo da mu ništa ne dodajemo i zato je jedinstven i potražnja je velika – napominje Krstić.

 
Govoreći za portal InfoBijeljina, Krstić se prisjeća perioda kada je kupio „Savu“, fabriku koja godišnje preradi do 10.000 tona povrća.
 
- Kada sam preuzeo „Savu“, ona je poslovala sa gubitkom koji sam ja izjednačavao iz ličnih sredstava, da bi tek u posljednje tri godine i sa sadašnjim rukovodstvom, mogli reći da poslujemo pozitivno. Ovdje je svake godine trebalo „dodati“ milion evra, uložiti ih u različite segmente proizvodnje, i ja sam to i činio. Razlog zbog kojeg sam preuzeo „Savu“ je najviše emocionalne prirode. Rođen sam u Bijeljini, napustio sam je sa petnaest godina i nisam želio da zauvijek budem stranac. Vratio sam se, doveo ovdje i djecu da ne bi zaboravila naš jezik i sve ovo je jedno iskustvo koje ne bih dao ni za šta na svijetu – dodaje Krstić.

 
Kada je riječ o poslovnom ambijentu u Bijeljini i Republici Srpskoj, on smatra da poslovno okruženje nije idealno, ali da ga ne treba ni osuđivati u velikoj mjeri.
 
- Poslovni ambijent jeste mukotrpan, ali takvih stvari ima i u drugim zemljama. Zanimljivo je, kada pogledam unatrag, da je najveći problem u poslovanju uvijek prouzrokovao ljudski faktor! Naš je mentalitet takav, da se vrlo brzo događa javašluk u svim sferama, posebno ako vlasnik nije prisutan svaki dan u firmi, a ja upravo nisam mogao da budem u Bijeljini stalno – prisjeća se Krstić.

 
Tehnologija proizvodnje, prema njegovim riječima, nikada nije bila problematična u „Savi“, ali ono što postaje veliko pitanje jeste kvalifikovana radna snaga.
 
- Pasulj se kuvao i prije tristo godina onako kako se kuva danas. Nema tu neke velike filozofije. Znači da tehnologija nije presudna za naš posao, ono što sija, blista i puno je čipova, nije presudno za dobar proizvod. Ono o čemu treba više razmišljati jeste radna snaga. Mi smo nekada mislili da je bolje zadržati dvadeset radnika i omogućiti im da sa svojim porodicama pristojno žive, ali nas realnost uči nečemu drugom. Ljudi sve manje žele da rade u ovakvim postrojenjima. Odlaze u inostranstvo, mladi se ne školuju, država ih ne usmjerava na zanate, a mi sve više razmišljamo o kupovini mašina koje će zamjenjivati desetine radnika. Žalosno je, ali je tako – navodi Krstić.

 
Kaže da „Sava Semberija“ sa oko dva miliona KM prometa godišnje nema presudnu ulogu u privredi Republike Srpske, ali da i dalje funkcioniše kao značajan „amortizer“ na lokalnom nivou.
 
- Poljoprivrednici uvijek mogu onu što proizvedu da dostave našoj fabrici i to je za njih velika stvar u periodima kada ne mogu da prodaju robu na pijacama. Nekada je „Sava“ proizvodila hranu za vojsku i velike kolektive, za šta i danas imamo mogućnost, ali to nije prepoznato u novije vrijeme od nadležnih – ističe Krstić.
 
Prema njegovim riječima, „Savini“ proizvodi dospjeli su do svih zemalja Evropske unije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike, Kanade, Australije, Rusije, a nerijetko se dešava da iz bijeljinskog pogona izlaze proizvodi sa etiketama drugih svjetski poznatih prehrambenih firmi, koje „Savu“ angažuju kao kooperanta.

 
„Sava Semberija“ zapošljava nešto više od stotinu radnika, a Krstić najavljuje da sa saradnicima uveliko planira i postavljanje novog proizvodnog pogona, što bi u budućnosti donijelo veće rezultate poslovanja i učvrstilo poziciju ovog prerađivačko-prehrambenog preduzeća.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )