FOTO: null

Dugovanja radnicima u organima uprave RS na osnovu raznih naknada posljednjih godina predstavljaju veliki problem za budžet jer potraživanja dostižu nekoliko miliona KM, a za sada je neizvjesno da li će nedavnim dogovorom Vlade i granskih sindikata stvari

Zaključeno je to u dokumentu predstudijsko ispitivanje revizije učinka o temi "Radni sporovi u javnom sektoru i njihov uticaj na budžet RS", koji je objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su analizom podataka institucija RS zaključili da postoji problem zbog nepravovremenih isplata naknada u organima uprave u periodu od 2014. do 2016. godine. Konstatovali su da je u posljednje vrijeme u javnom sektoru RS prisutna tendencija rasta unutrašnjeg duga i u pogledu pristizanja izvršnih sudskih rješenja i usporenije dinamike plaćanja obaveza. Među njima je i dug na osnovu obaveza iz radnih odnosa, koje su priznate kao pravo radnika važećim zakonskim i podzakonskim propisima. To se najčešće odnosilo na obračunate, a neisplaćene naknade za pomoć prilikom rođenja djeteta, smrti člana porodice, teže bolesti, te na prevoz, otpremnine, jubilarne nagrade i regres.

Najveći udio u sporovima i obavezama sa čak 95 odsto odnosi se na ministarstva unutrašnjih poslova, prosvjete i kulture i pravde i na Poresku upravu.

- Većina sudskih rješenja je u korist radnika jer su obaveze zbog kojih su podnesene tužbe nesporne, a sve se to neminovno odražava na budžet RS - naveli su revizori.

Istaknuto je da je dobro što je ipak znatan dio sporova riješen posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, sudskih nagodbi i poravnanja.

- Na taj način izbjegnute su dodatne posljedice po budžet u pogledu troškova sudskih postupaka i kamata, a Vlada je prepoznala problem i u 2017. godini i preduzela mjere koje bi trebalo da rezultiraju isplatom neisplaćenih naknada i odustajanjem od pokretanja novih sudskih sporova - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su podsjetili da je posljednja u nizu aktivnosti na rješavanju problema bilo aprilsko potpisivanje memoranduma između Vlade RS i granskih sindikata o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda.

- Iako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću tvrditi da će novac za realizaciju memoranduma biti obezbijeđen, ni da će isplate ići predviđenom dinamikom, revizija ne može preuzeti rizik i prejudicirati neuspjeh ovog dogovora. U ovom trenutku, navedeni sporazum je otklonio najveći dio uzroka radnih sporova između zaposlenih i poslodavaca u javnom sektoru - zaključak je revizije.

Problem sa naknadama je značajan, iako su revizori istakli da velika većina zaposlenih nije ni ulazila u spor sa poslodavcem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )