FOTO: null

Za zakup kancelarija, stanova, skladišta i parkinga za potrebe institucija BiH ove godine će biti izdvojeno 18,33 miliona KM, čime se nastavlja trend paprenih troškova za unajmljivanje imovine i opreme, iako su potrošeni milioni za kupovinu više objekata

Više od dvije trećine novca trebalo bi da bude utrošeno za zakup prostorija koje koriste agencije, direkcije i druge institucije, iako nadležni tvrde da su opredijeljeni da ti izdaci budu znatno manji. Put ka tome vodi preko kupovine objekata u kojima će biti trajno smještene pojedine institucije, čime će biti smanjeni izdaci za zakup. Iako je najavljivano da bi ti efekti trebalo da budu vidljivi već ove godine jer su se pojedine institucije preselile pod vlastiti krov, to se u praksi jedva osjeti. Izdaci za zakup imovine i opreme planirani ovogodišnjim budžetom smanjeni su za tek 798.000 KM u odnosu na 2014. godinu.

Osim toga, neke institucije planiraju da do kraja godine dostave i veći račun za kiriju u odnosu na lanjski. Prvo mjesto na listi tih institucija zauzelo je Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje je procijenilo da će im za kiriju ove godine biti potrebno dodatnih 210.000 maraka, prvenstveno zbog promjena cijena zakupa u inostranstvu u kojima su smještena diplomatsko-konzularna predstavništva. Prati ih Centralna izborna komisija, koja će za zakup dati 129.000 KM više. Razlog su lokalni izbori koji bi trebalo da budu održani ove godine.

Iz budžeta Predsjedništva BiH za zakup će otići dodatnih 111.000 KM zbog zakupa VIP salona u vazdušnim lukama. Izdaci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela skočiće za 73.000 KM zbog planiranog zakupa za smještaj interventnih jedinica.

Nasuprot njima, podaci iz budžeta institucija BiH za 2016. godinu pokazuju da će određene institucije smanjiti račune za unajmljivanje imovine i opreme, što je i doprinijelo tome da ukupni izdaci budu nešto manji u odnosu na lani. Troškovi Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) trebalo bi da budu manji za oko 151.000 KM zbog planiranog manjeg troška za zakup vodova i digitalnih kanala. Služba za zajedničke poslove BiH za zakup će dati manje 150.000 KM zbog preseljenja u novoizgrađene prostorije. Agencija za bezbjednost hrane takođe zbog preseljenja u novu zgradu uštedjeće 101.000 KM.

Iz budžeta Ministarstva odbrane BiH za zakupe će biti dato 86.000 KM manje zbog prelaska na druge mreže. Kancelarija za veterinarstvo će svoje troškove za te namjene smanjiti za 81.000 KM zbog preseljenja u nove prostorije, a iz istog razloga 79.000 KM manje daće Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja. Kod ostalih 26 korisnika evidentno je smanjenje izdataka za zakup u ukupnom iznosu od 733.000 KM zbog činjenice da su kupljeni ili rekonstruisani objekti za smještaj institucija BiH u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić naglašava da je neophodno nastaviti racionalizaciju troškova zakupa, podsjećajući da je na to ukazala i revizija učinka koju je obavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

- Treba nastaviti sa tim poslom, jer ima prostora za znatnu uštedu novca, a posebno jer je i u tom izvještaju konstatovano da cijene zakupa dosta variraju. Prostorije su potrebne za rad institucija, ali da li su potrebne tolike institucije, to je drugo pitanje - rekao je Rodić.

Savjet ministara BiH usvojio je ove sedmice novu odluku o odobravanju kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 kvadratnih metara, što bi trebalo da rastereti budžet. Procjena je da će na taj način izbjeći značajan dio troškova za zakup prostora.

Za unajmljivanje imovine i opreme u proteklih pet godina najviše novca je dato 2011. godine - 29 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )