FOTO: InfoBijeljina.com

Fokus seminara bio je na proizvodnji što kvalitetnijeg mlijeka. Strategija proizvodnje mlijeka u EU drastično je promijenila svoje ciljeve u posljednje vrijeme.

„Prevelika mliječnost kojoj su težili prethodnih godina dovela je do stvaranja ogromnih viškova i obaranja cijena mlijeka na evropskom tržištu. Umjesto na količinama, sada je fokus na boljem iskorištavanju stočne hrane, kontroli zdravlja stada, a sve to kako bi se na kraju proizvelo što kvalitetnije mlijeko,” rekao je Darko Grbeša, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na seminaru koje se danas održava u sali Semberskog salaša u Bijeljini profesor Grbeša je predstavio domaćim proizvođačima neka od najznačajnijih evropskih iskustava i trendova savremene proizvodnje mlijeka.

Goran Grubić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, sa druge strane, je upozorio na rastući trend gašenja malih farmi i proizvodnji u cijelom regionu.

„Pošto smo sklopili ugovore o tzv. „slobodnoj trgovini” naši farmeri su se sada našli u konkurenciji sa evropskim, koji su u višestrukoj prednosti. Mlijeko i meso se uvoze iz zemalja gdje je cijena niža i na taj način se naša proizvodnja gasi. Nažalost, ne verujem da bilo koja jednostavna mjera može to da spreči“, kaže Grubić. 

Ovo je drugi po redu seminar za mljekare koji je Mikrokreditno društvo „Mikrofin“ organizovalo za potrebe svojih klijenata, a okupio je više od 80 proizvođača mlijeka sa područja opština Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Kalesija, Brčko, Gradačac i Srebrenik.

Mikrofin već duže od 20 godina ulaže u preduzetničku i poljoprivrednu djelatnost kroz različite kreditne linije.

Naglašavajući da poljoprivrednici spadaju u red njihovih najvažnijih klijenata, direktor ovog mikrokreditnog društva Mladen Bosnić kaže:  

„U poljoprivredi je preduzetnik istovremeno i vlasnik gazdinstva, menadžer i radnik na gazdinstvu. Iz našeg iskustva, radi se o vrlo sposobnim preduzetnicima, koji vrijednim radom i pametnim ulaganjem od malih porodičnih imanja stvaraju ozbiljne poljoprivredne biznise. Vjerujem da ovakva usmjerena stručna predavanja mogu pomoći privrednicima da održe i unaprijede svoju proizvodnju“.

Mikrofin je ove godine snažno usmjeren da nastavi sa pružanjem stručne i savjetodavne podrške svojim klijentima. S tim u vezi planirano je niz edukacija za privednike sa područja cijele BIH, ne samo iz segmenta poljoprivrede, već i preduzetništva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )