FOTO: null

Velika Kladuša - Pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša, u sklopu operativne akcije “Migrant”, koju provodi MUP USK, proveli su kontrolu sedam devastiranih i napuštenih objekata na području te opštine, te su u njima zatekli 48 stranih državljana.

Ustanovljeno je kako 18 migranata kod sebe posjeduje potvrdu da su podnijeli zahtjev za dobijanje azila, dok preostali nisu kod sebe imali nikakve dokumente.

Inače, u posljednje vrijeme sve je veći broj građana koji se žale kako migranti provaljuju i koriste stambene i druge objekte u kojima oni trenutno ne borave. Tako vlasnici vikendica u mjestu Zavalje, koje se nalazi podno planine Plješevice u blizini hrvatske granice, ističu kako nema gotovo niti jednog objekta u koji nije provaljeno od strane migranata.

Jedan od vlasnika vikendice na tom području Safet Kljajić kaže kako su do sada migranti četiri puta provaljivali i boravili u njegovom objektu, te svaki put ostavili nered. “Ovuda ih prolazi veliki broj u pravcu granice s Hrvatskom i najčešće, kada ne uspiju preći tamo, vrate se i provale u neku od vikendica kako bi prespavali. Jednom sam ih zatekao nekolicinu i ponašali su se tako nonšalantno, bez ikakvog straha i stida”, kaže Kljajić.

Vlasnici ističu kako su kivni na policiju, koja, kako kažu, ništa ne čini kako bi spriječila ovakve događaje.

Portparol MUP-a USK Snježana Galić kaže kako često imaju takve prijave i da svaki put izlaze na mjesto događaja. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK Anela Ramića, učestali su slučajevi da migranti za smještaj koriste napuštene prostore ili da provaljuju u objekte čiji vlasnici trenutno ne borave u njima.

“Građani su uznemireni i najefikasniji način kako bismo riješili ovaj problem je formiranje jedinstvenog prihvatnog centra, gdje bismo sve migrante mogli evidentirati i imati pod kontrolom. Međutim, rješenje ovog problema ne zavisi od nas”, rekao je Ramić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )