FOTO: Srpska Info

Ribolovci i ostali vlasnici čamaca na Savi kod Gradiške, koje učestalo kradu migranti i ilegalno prelaze granicu sa Hrvatskom, teško uspijevaju vratiti ova plovila sa druge strane rijeke.

Mehmedu Teljigoviću iz Gradiške migranti su prije dva mjeseca ukrali čamac presjekavši sajlu i njime se prevezli preko Save u Hrvatsku.

Od tada on bezuspješno pokušava da vrati čamac privezan na hrvatskoj strani Save koji mu je svakodnevno na pogledu.

– Čamac posmatram iz Gradiške, sa savske obale gdje mi je kuća, ali još nisam pronašao formulu kojom bih ga vratio u svoj posjed. Bio sam u Donjem Varošu u Hrvatskoj, uvjerio se da je moj čamac privezan za vrbu, slikao ga, razgovarao sa tamošnjim ribarima i mještanima, raspitivao se kod granične policije i lokalnih vlasti  ali nisam dobio ohrabrujuće informacije – požalio nam se Teljigović, koji 27 godina živi u Švedskoj, a ovdje boravi tokom proljeća i ljeta.

On pojašnjava da ne pomišlja na ilegalno vraćanje plastičnog čamca vrijednog 1.200 KM. Na regularan način, smatra, to će teško ostvariti.

– Granične službe su mi predložile da prikupim dokumentaciju o čamcu, uplatim carinu i druge dažbine, natovarim čamac na kamion i prevezem preko mosta, u Gradišku. Ista je procedura kao da sam ga kupio u Hrvatskoj ili nekoj drugoj evropskoj državi. Kada saberem troškove, oni premašuju vrijednost čamca. Zato sam zaključio da mi ne vrijedi ništa činiti osim da gledam u čamac preko Save dok ga neko drugi ne ukrade – zaključio je Mehmed Teljigović.

U Sportsko-ribolovnom društvu „Amur“ u Gradiški iznose drastične razmjere krađe čamaca i posljedice koje ova pojava uzrokuje.

– Gotovo svake noći nama kradu čamce, vjerovatno migranti… U tom slučaju svako individualno postupa, zavisno od mjesta i procjene. Pojedini vlasnici ukradenih čamaca rizikuju i ilegalno prelaze na hrvatsku stranu da bi vratili svoje čamce – kazao nam je Golić.

Za zakonske procedure kaže da su veoma komplikovane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )