FOTO: null

Visoke temperature i suše istjerale su na površinu zemlje zmije koje je ovakvo vrijeme izbezumilo, pa u samoodbrani napadaju i staro i mlado, a ponajviše nejaku djecu.

Ovim je riječima priču o svom po mnogo čemu neobičnom umijeću, započeo sedamdesetsedmogodišnji Mićo Pantić iz sela Modran kod Bijeljine koji tvrdi da razgovara sa zmijama. U Semberiji ga svi poznaju i kako kaže, nema kuće koja negdje u fioci ne čuva njegov broj telefona, da im se nađe u nevolji.

- Zanat sam učio od strica i djeda, bezbroj puta osjetio ujed zmije na svojoj koži, a spasio sam sigurno na hiljade života - ispričao je starina, koji svoja dobra djela ne naplaćuje, kaže grijeh bi bio umjeti a ne pomoći čovjeku u nevolji. 

Borbu sa zmijama vodi više od 50 godina, a svoj "zanat" će prenijeti na sina. Ovaj hrabri čovjek otkriva da ljude liječi protivotrovom koji sam pravi.

- Do lijeka je teško doći. Skupljam otrov od poskoka, razrjeđujem, jer nema drugog načina nego otrovom protiv otrova. Mora se tačno znati kako i koliko, od te jedne kapljice izliječim 50 ljudi - ispričao je Pantić.

Dodao je da sa zmijama razgovara takozvanim nemuštim jezikom.

- Ona meni gleda u usne, a ja njoj znam kako izbacuje jezik šta smjera, kuda je naumila i hoće li neku štetu načiniti - rekao je on, ne želeći da otkriva detalje svoga umijeća.

Ističe da je u vrijeme poplava zmija bilo više nego tokom čitavog njegovog života.

Ipak, oni koji ne žive blizu Pantića ne treba da strahuju jer u domovima zdravlja širom RS kažu da imaju dovoljne količine  seruma protiv zmijskog otrova.

U Banjaluci su prošle godine imali nekoliko pacijenata sa ujedom zmije, dok u Službi hitne pomoći u Domu zdravlja Trebinje ističu da lani nije bilo pacijenata sa ujedom zmije.

- Otrovnice na našim prostorima su šarka i poskok. U trenutku ujeda prisutni su simptomi u vidu otoka, zatim bol, prokrvljenost mjesta ujeda, a kako vrijeme prolazi može doći do pada pritiska, povraćanja, vrtoglavice, dijareje, sve do poremećaja vida i gubitka svijesti - kazao je načelnik Službe hitne pomoći u Trebinju Saša Borjan i dodao da prva pomoć podrazumijeva podvezivanje ekstremiteta dva centimetra iznad mjesta ujeda, a zatim što prije pacijenta transportovati do Doma zdravlja kako bi primio serum.

Stručnjaci upozoravaju da posebno djecu treba zaštiti od zmija, jer bi, kako kažu, zmijski otrov dijete težine od osam do 10 kilograma mogao da ubije za pet do 10 minuta.

Policajac

U trenutku našeg razgovora sa Mićom Pantićem po protivotrov je na njegov kućni prag došao policajac koga je zmija ugrizla za nogu.

- Upravo sam pomogao jednom policajcu. Ove godine je najezda zmija velika, a što je najgore ulaze u kuće kao nikad do sada i teško ih je istjerati - rekao je Pantić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )