FOTO: null

Ako do petka otkupljivači pšenice ne pristanu na realnu cijenu od 37 feninga po kilogramu, semberski proizvođači će ovogodišnji rod prosuti.

Ogorčeni, izaći će na saobraćajnice jer, kako kažu, više im se isplati sjediti nego raditi, izričiti su iz Udruženja poljoprivrednika Semberije. Za svoje probleme krive i Vladu Srpske i gradsku upravu Bijeljine. Podršku u borbi sa mlinarima ne dobijaju ni od jednih, ni od drugih.

Mlinari nude 33 feninga, vođeni cijenama u okruženju. "Mi ne živimo u okruženju, već u Republici Srpskoj i tražimo podršku republičke i lokalne vlasti", poručuju semberski poljoprivrednici.

"Hoću da pozovem sve političke partije, sve ljude koji se dotiču poljoprivrede da ovdje u Semberiju, i iz Sarajeva, i iz Banjaluke, da vide kako se pljačka u Semberiji poljoprivredni proizvođač", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Savo Bakajlić.

On dodaje da jedino je u Semberiji došlo do toga da šaka mlinara bude jača od politike, te da su oni jači od države.

"Trebala je država da stane iza nas zaštiti, da ne može biti desetak mlinara i pekara važniji od hiljade seljaka i poljoprivrednih proizvođača", naglašava član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Miko Dubajić, ogorčen i na lokalnu vlast.

"Lokalna vlast na celu sa Mićom Mićićem, može da izdvoji milion ipo za sport, što je bruka i sramota, a ne može da izdvoji 300.000 maraka, tj. 2 feninga koji mi tražimo po kilogramu, a dobro znaju da su poljoprivrednici na poplavama najviše trpili. Dozvolili smo da nas jaše, ali neće još dugo", kaže Dubajić.

"Problem je u samo u jednoj stvari, što ministarstvo nije nikada pomenulo mlinsku industriju, tj. mlinsku mafiju, uz dužno poštvovanje prema nekoliko mlinara. Oni su svake godine uzimali koliko su htjeli", dodaje potpredsjenik Udruženja povrtlara Republike Srpske Rade Jovičević.

Svake godine ista je priča, međutim, poljoprivrednici će ovaj put problem rješavati na drugačiji način.

"Ove godine se nećemo pomiriti sa tim da nas neko potcjenjuje i ucjenjuje za naš rad i trud, jer pošteno plaćamo poreze i dadžbine. Nama je bolje sjediti na ulici nego ići u njive i raditi", izričiti su iz Udruženja.

Ova igranka je smišljeno urađena. Pšenica se otkupi, odveze na lagerovanje, a onda ponude 33 feninga. Sa takvom cijenom bolje je da raste korov, dodaju iz Udruženja, te naglašavaju da ako do petka ministarstvo ne dodje da posjeti Semberiju, oni izlaze na ulice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )