FOTO: null

U slučaju ujeda zmije, bilo koji medicinski priručnik će reći da treba podvezati mjesto ujeda i povrijeđenom u najkraćem roku ukazati stručnu medicinsku pomoć. U Semberiji postoji i dodatna mogućnost - pozvati Miću gujara.

Mićo Pantić iz Modrana kod Bijeljine je u čitavoj Semberiji poznat kao Mićo gujar. On preko 40 godina pomaže ljudima koje je ujela zmija ili koji sumnjaju u to. Naslijedio je taj "zanat" ili znanje od svog strica i priprema efikasne protivotrove za liječenje povrijeđenih. Iz tog razloga, Semberci prilikom ujeda zmije, već decenijama pored ljekara, za pomoć zovu i Miću gujara. 

U ovoj priči je zanimljivo i to što Mićo tvrdi da sa zmijama razgovara zmijskim tj. nemuštim jezikom. Mićo često dijagnozu uspostavi telefonski, tj. zna da li je povrijeđenom potreban protivotrov ili ne. Takođe, odmah sagovornika uputi gdje se zmija nalazi i gdje se desio incident. Kako - to, samo Mićo zna.

- "Zmijama se bavim preko 40 godina. Nisam vidio veću najezdu zmija od ove u posljednje dvije godine. Izbezumljene su nakon velikih kiša i sadašnjeg sve jačeg sunca. Sve više je i onih otrovnih, a najgore je što ujedaju djecu, koja su nejaka" – kaže Pantić za portal InfoBijeljina, dodajući da ga mnogi zovu skoro svakog sata i javljaju za ujed zmije.

Dok smo bili u posjeti kod njega zatekli smo nekoliko ljudi koji traže pomoć.

Za sve ove stvari ne postoji nikakvo racionalno objašnjenje, oni koji ne vjeruju neobjašnjivim stvarima neće vjerovati ni ovome, oni kojima je Mićo pomogao opet ne mare za one koji ne vjeruju.

Istina je tu negdje, prosudite sami.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )