FOTO: InfoBijeljina.com

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je danas lokaciju Brzava u Janji gdje je bujica porušila dio starog mosta i istakao da su dosadašnji radovi na regulaciji korita rijeke Janje spriječili izlivanje vode i plavljenje okolnih domaćinstava.

"Most koji je porušen svakako je trebalo ukloniti nakon okončanja radova na novom mostu, a veća šteta je spriječena jer je regulacijom Janje prošireno korito rijeke", naveo je Mićić i dodao da korito Janje na ovoj lokaciji može da primi duplo više vode nego prethodnih godina.

On je podsjetio da je 2014. godine naselje Janja bilo plavljeno čak pet puta, ali da je od tada postignuto mnogo na zaštiti ovog dijela Semberije od poplava, sredstvima koja su obezbijedili Ambasada Turske u BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i grad Bijeljina.

"Nadam se da ćemo uskoro nastaviti i izgradnju drinskog nasipa, u planu je rekonstrukcija i izdizanje mosta u centru Janje, što treba da riješimo u saradnji sa `Putevima Republike Srpske` jer je riječ o magistralnom putu. Savski nasip je završen, uskoro će biti završeno i uređenje kanala u gradu.U toku su radovi i na majevičkom obodnom kanalu", istakao je Mićić.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Azem Aletović rekao je novinarima da juče došlo do urušavanja desne obale rijeke kraj starog mosta, nakon čega je polovina mosta pala u vodu.

Aletović je pohvalio izvođača radova koji grade novi most, koji su brzo reagovali i omogućili dalji normalan protok vode.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu u Bijeljini Drago Ristić rekao je da se stanje nakon obilnih padavina stabilizuje i da vodostaji Janje i Gnjice opadaju, kao i vodostaj rječice Lukavac koja je bila zaplavila njive u priobalju.

Prema njegovim riječima, vodostaji velikih rijeka Save i Drine u Semberiji do juče su bili niski i mogli su uspješno da prihvate pritoke, ali sada bilježe porast.

Vodosta Save na Jameni je 380 centimetara, Drine na mjernoj stanici Radalj 305 centimetara, što je još daleko ispod redovne kote odbrane od poplava.

U proteklih 48 časova u Bijeljini je palo 49,3 litra kiše po metru kvadratnom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )