FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pobjednik je kampanje „Gradonačelnik-prijatelj Roma“ koja je organizovana u sklopu projekta „Zajednička inicijativa za jačanje Romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“.

Komisija koju čine predstavnici Ministarstva za ljudska prava  i izbjeglice BiH i izvršni direktor Udruženja građana "Otaharin" su, nakon detaljnog uvida u aplikacije koje su gradonačelnici/načelnici devet gradova/opština poslali, ocijenili jednoglasno sa maksimalnim brojem od 30 bodova gradonačelnika Bijeljine.

Ono što je presudilo u ovakvom bodovanju je to što je u Bijeljini otvorena prva Kancelarija za nacionalne manjine u BiH i što je u ovom Gradu ostvaren lokalni akcioni plan za inkluziju Roma.

Bijeljinska Gradska uprava primjenjuje inovativan pristup u rješavanju problema Roma kroz pružanje podrške integrativnom pristupu koji obuhvata obrazovanje, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i socijalnu inkluziju Roma, za šta je realizovan veliki broj projekata.

U 2018. godini planirane su investicije u vrijednosti od oko 100.000 konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta za stambeno zbrinjavanje Roma, a pružana je i podrška razvoju socijalnog preduzetništva.

Grad Bijeljina ima izuzetnu saradnju sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" kao i sa Udruženjem Roma Republike Srpske.

- Zadovoljstvo mi je što sam pobjednik kampanje "Gradonačelnik-prijatelj Roma" jer ova titula pokazuje da nacionalne manjine zaista cijene sve ono što radimo da bismo u Bijeljini stvorili ambijent jednakosti za sve građane, bez obzira na nacionalnost, vjersko opredjeljenje, pol i slično. Grad Bijeljina je postao prepoznatljiva multietnička sredina sa visokim stepenom tolerancije i cilj Gradske uprave i u narednom periodu je da nastavimo da njegujemo vrijednosti jednakosti za boljitak i napredak svih naših građana - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić-

Na drugom mjestu u kampanji je načelnik opštine Kakanj sa 26 bodova, dok je gradonačelnik Prnjavora na trećem mjestu sa 24 boda. Aplikacije za ovu kampanju su poslali i gradonačelnik Banjaluke, kao i načelnici opština Bosanska Krupa, Modriča, Gračanica, Vlasenica i Travnik.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )