FOTO: null

Bijeljina je u stanju redovne odbrane od poplava, ali nema veće opasnosti po stanovištvo od izlivanja rijeka, izjavio je danas komandant gradskog Štaba civilne zaštite Mićo Mićić.

"Gradski Odsjek civilne zaštite i Javna ustanova `Vode Srpske` svaki dan prate stanje na terenu i ako bude neophodno uvešćemo vanredno stanje", rekao je Mićić prilikom obilaska savskog nasipa na lokaciji u Rači. 

Vodostaji rijeka Save i Drine kod Bijeljine su u stagnaciji i blagom opadanju, u odnosu na prethodni dan. 

Prema Mićićevim riječima, u odnosu na protekla dva dana vodostaj Save opao je za 20 centimetara, a s obzirom na to da je savski nasip podignut i popravljen, vodostaj je za tri metra niži od vrha nasipa. 

U narednim danima se zbog najavljenih padavina očekuje neznatan porast Save. 

"Protok Drine na hidroelektrani Zvornik dobro je kontrolisan, a jezera su ispražnjena u danima kada su padavine bile manje i sve do protoka od 1.700 metara kubnih u sekundi nema veće opasnosti od izlivanja za naseljena mjesta", istakao je Mićić. 

Šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić rekao je da su bujične rijeke u Bijeljini - Janja, Gnjica i Lukavac u umjerenom porastu zbog prethodnih padavina, ali se nisu izlile na području grada.

"Ovome su znatno doprinijele daleko manje padavine od prognoziranih, umjesto najavljenih 40 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, u Bijeljini je palo 16,9 litara po metru kvadratnom", dodao je Ristić. 

On je istakao da stanovništvo i nadležne ustanove treba da budu u pripravnosti jer se i narednih dana prognozira nestabilno vrijeme sa padavinama. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )