FOTO: InfoBijeljina

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas Srni da nema, niti može biti, saglasnosti za smještaj migranata u ovom gradu.

"Nikada nismo dali takvu saglasnost i ne pitam se ja. Nisu me kontaktirali stranci, niti me ko pitao, niti imam nadležnost da pričam o smještaju migranata", rekao je Mićić.

On kaže da je na početku velike migrantske krize u BiH govorio o humanim aspektima, u smislu da Kancelarija za strance, koja je u Bijeljini smještena u kasarni, radi i subotom i nedjeljom kako migranti ne bi čekali na prijavu.

U ime Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske Miloš Stevanović je rekao Srni da postoje zaključci Vlade koji se precizno poštuju i gdje se, uz dužno poštovanje svih humanitarnih principa, navodi da Republike Srpske ne može dozvoliti da se migranti ovdje naseljavaju.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da niti grad Bijeljina, niti bilo koja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, nije nikada dala saglasnot za smještaj migranata na teritoriji Republike Srpske", istakao je Stevanović.

On kaže da je u jeku migrantske krize u BiH bio na mjestu gradskog menadžera u Bijeljini i da ovaj grad ni prije ni poslije toga, ni lokalna skupština ni bilo koja nadležna služba, nisu dali saglasnost za smještaj migranata.

"Mi smo im pomagali na razne načine, kao i policiji, a migranti su svi tražili da idu prema Sarajevu", naveo je Stevanović i poručio da smještaja migranata u Republici Srpskoj svakako neće biti.

Gradonačelnik Bijeljini je 17. septembra 2015. godine za RTRS izjavio da ako bi migranti došli iz Loznice onda bi išli u Janju, a ako bi išli iz pravca Pavlovića mosta onda u Amajlijama.

"Odredili smo mjesto gdje bi bio prihvat - ako bi došli iz Loznice onda bi u Janju i eventualno im obezbijedili dalji transport, a ako bi došli iz pravca Pavlovića mosta i tu smo se dogovorili da bude u eko kampu u Amajlijama", rekao je tada Mićić.

Srna saznaje iz diplomatskih izvora da se pojedini ambasadori u BiH upravo pozivaju na tu izjavu gradonačelnika Bijeljine i traže od vlasti na nivou BiH da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

I UN u nedavnom saopštenju navode da se u BiH prepoznaje nesrazmjeran teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja.

Takođe, UN zahtjevaju od vlasti u BiH da odmah identifikuju i stave na raspolaganje nove lokacije za prihvat migranata, po mogućnosti izvan Unsko-sanskog kantona. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )